Zašto mlade nose bidermajer

Magazin Novosti
Foto: Ilustracija

Bidermajer krasi svako vjenčanje danas, bilo da je u pitanju veliki, mali svežanj, svježe ili sušeno cvijeće, sa ili bez dodataka... Kako je ovaj obavezan detalj postao tako važan za ceremnije sklapanja braka?

Magična antika

Ovaj svadbeni običaj datira još od antičkog doba. Stari Grci i Rimljani, čak i Egipćani, nosili su mirisno bilje i začine da bi odbijali nesreću tokom vjenčanja. Iako bi kombinacija cveća i biljaka iz ovog vremena vjerovatno djelovala prilično jednostavno u odnosu na raznolike bukete koji su dostupni danas, buket je svakako bio jedan od pratećih elemenata ceremonija.

Bilo da su bili u formi buketa ili vijenaca na glavama mlade i mladoženje, cvijeće je simbolizovalo novi početak i donosilo nadu u plodnost, sreću i vjernost. Dodaci kao što je kopar (koji se smatra afrodizijakom), ruzmarin koji predstavlja odanost, pšenica za plodnost, bršljan za neraskidivu vezu i čičak, majčina dušica, ili bosiljak za zaštitu bili su uobičajeni.

Sablasni srednji vijek

Još jedan važan razlog zašto su nevjeste prvobitno počele da nose bukete prije nekoliko vijekova bio je opojni miris cvijeća, koji je maskirao okolne mirise u vrijeme kada kupanje nije bilo tako česta pojava. Vijenci i buketi cvijeća su se takođe koristili da se neutrališe okolni miris smrti tokom kuge.

U cvjetne aranžmane bi se dodavali intenzivni sastojci i mirisi, kao što su bijeli luk i začini, kako bi se odagnali zli duhovi i odvratila svaka loša sreća ili prokletstvo koje bi mladencima moglo nanijeti štetu.

U ovom periodu se razvio i početak tradicije bacanja buketa. Dodirivanje nevjeste ili bježanje sa komadom vjenčanice smatralo se da donosi sreću i privlači ljubav za sljedeću mladu damu. Bacanje buketa je izmišljeno kao strategija bjekstva za mladu od ovih običaja, jer bi buket odvlačio pažnju drugih gostiju i dopustio nevjesti da neprimjetno napusti ceremoniju.

Elizabetansko doba

Elizabetansko doba je vrijeme kada su buketi počeli da dobijaju više dekorativnu svrhu. Mali buketi postali su obavezna svadbena obaveza, a manji svežnji su se dijelili i gostima. Nevjeste "u trendu" počele su da nose cvijeće u njihovim složenim frizurama, kao dodatni modni aksesoar. Prije toga, nevjeste su nosile raspuštenu kosu.

Viktorijansko doba

Tek u viktorijansko je došlo do rođenja svadbenog bidermajera kakav danas poznajemo. Simbolizam cvijeća je tada bio veoma popularan, a nevjeste su mogle i da prenesu svoja osjećanja kroz svoje specifične izbore vrste cvjetova.

Savremeni buketi

Budući da današnje nevjeste nisu toliko zabrinute da sakriju neprijatan miris ili da drže zle duhove na odstojanju, glavna svrha buketa ovih dana je da bude lijep dodatak koji ide uz ostatak svadbenog dekora. Međutim, simbolika i značenje određenog cvijeća i dalje postoje - možda ne u botaničarskoj mjeri Viktorijanaca - ali upravljaju izborima buketa i danas.

Srećom, danas svaka mlada ima poptunu slobodu da bira šta će njen buket da predstavlja, a ako ne može da se odluči, uvijek može da se osvrne na tradicionalna značenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana