Политика приватности

А. Увод

 1. Приватност посјетилаца наше њеб-странице (glassrpske.com) врло нам је важна и ми смо посвећени њеној заштити. Ова политика објашњава шта радимо са вашим личним подацима.
 2. Пристанак на нашу употребу колачића у складу с условима ове политике, када први пут посјетите нашу њеб-страницу, дозвољава нам да користимо колачиће сваки пут када посјетите нашу њеб-страницу.

Б. Кредит

Овај документ креиран је, од стране АД “Глас Српске” Бања Лука, (у наставку glassrpske.com), у доброј намјери да пружи правну сигурност да ће бити заштићена приватност посјетилаца наше њеб-странице према смјерницама услова ГДПР-а. У колико имате нејасноћа или примједби, обратите нам се е-маилом: [email protected]

Ц. Како прикупљамо ваше личне податке

Сљедеће врсте личних података могу се прикупљати, похрањивати и користити:

 1. Информације о вашем рачунару, укључујући вашу ИП адресу, географску локацију, тип и верзију претраживача и оперативни систем;
 2. Информације о вашим посјетама и кориштењу ове њеб-странице укључујући извор препоруке, дужину посјете, приказе страница и навигацијске путање њеб-странице;
 3. Информације које уносите када се региструјете на нашој њеб-страници, као што је њеб-страница е-поште;
 4. Информације које уносите када креирате профил на нашој њеб-страници. На примјер, ваше име, слике профила, пол, рођендан, статус везе, интересовања и хобији, детаљи о образовању и појединости о запослењу;
 5. Информације које уносите да бисте се претплатили на наше е-маилове и/или билтене;
 6. Информације које се генеришу током кориштења наше њеб-странице, укључујући када, колико често и под којим околностима је користите;
 7. Информације које се односе на све што купујете, услуге које користите или трансакције које обављате путем наше њеб-странице, које укључују ваше име, адресу, број телефона, адресу е-поште и податке о кредитној картици;
 8. Информације које постављате на нашу њеб-страницу с намјером да их објавите на интернету;
 9. Све друге личне податке које нам пошаљете.

Д. Кориштење личних података

Лични подаци који су нам достављени путем наше њеб-странице користиће се у сврхе наведене у овој политици или на релевантним страницама њеб-странице. Ваше личне податке можемо користити за сљедеће:

 1. Администрирање наше њеб-странице и пословања;
 2. Персонализацију наше њеб-странице за вас;
 3. Омогућавање вашег кориштења услуга доступних на нашој њеб-страници;
 4. Слање робе купљене преко наше њеб-странице вама;
 5. Пружање услуга купљених путем наше њеб-странице;
 6. Слање извода, фактура и подсјетника за плаћање и прикупљање уплата од вас;
 7. Слање маркетиншких комерцијалних комуникација вама;
 8. Слање е-маил обавјештења која сте посебно тражили;
 9. Шаљемо вам наш е-маил нењслеттер ако сте се пријавили за њега (можете се ођавити у било којем тренутку);
 10. Слање вама маркетиншких комуникација које се односе на наше пословање или пословање трећих страна за које сматрамо да би вас могле занимати;
 11. Пружање статистичких података о нашим корисницима трећим странама;
 12. Поступање с упитима и жалбама које сте упутили или о вама у вези с нашом њеб-страницом;
 13. Одржавање сигурности наше њеб-странице и спречавање превара;
 14. Провјера усклађености са одредбама и условима који регулишу кориштење наше њеб-странице;
 15. Друге употребе.

Ако доставите личне податке за објављивање на нашој њеб-страници, ми ћемо те податке објавити и на други начин користити у складу с лиценцом коју нам дате.

Ваше поставке приватности могу се користити за ограничавање објављивања ваших информација на нашој њеб-страници и могу се прилагодити кориштењем контрола приватности на њеб-страници.

Нећемо, без вашег изричитог пристанка, дати ваше личне податке било којој трећој страни за њихов маркетинг или за директни маркетинг било које треће стране.

Е. Откривање личних података

Ваше личне податке можемо открити било коме од наших запослених, службеника безбједности, професионалних савјетника, агената, добављача или подизвођача ако је то разумно потребно за сврхе наведене у овој политици.

Ваше личне податке можемо открити било којем члану наше групе компанија (то значи наше подружнице, нашу крајњу компанију и све њене подружнице) ако је то разумно потребно за сврхе наведене у овој политици.

Ваше личне податке можемо открити:

 1. у мјери у којој то од нас захтијева закон;
 2. у вези са било којим текућим или будућим правним поступком;
 3. у циљу успостављања, остваривања или одбране наших законских права (укључујући давање информација другима у сврху превенције преваре и смањења кредитног ризика);
 4. купцу (или потенцијалном купцу) било којег пословања или имовине коју продајемо (или размишљамо) и
 5. било којој особи за коју оправдано вјерујемо да се може обратити суду или другом надлежном органу за откривање тих личних података када би, по нашем разумном мишљењу, такав суд или орган разумно могао наложити откривање тих личних података.

Осим како је наведено у овој политици, ваше личне податке нећемо дати трећим лицима.

Ф. Међународни пренос података

 1. Информације које прикупљамо могу се похрањивати, обрађивати и преносити између било које земље у којој послујемо како бисмо нам омогућили кориштење информација у складу с овом политиком.
 2. Информације које прикупљамо могу се пренијети у сљедеће земље које немају законе о заштити података који су еквивалентни онима који су на снази у европском економском простору: Сједињене Америчке Државе, Русија, Јапан, Кина и Индија.
 3. Лични подаци које објавите на нашој њеб-страници или доставите за објављивање на нашој њеб-страници могу бити доступни, путем интернета, широм свијета. Не можемо спријечити кориштење или злоупотребу таквих информација од стране других.
 4. Изричито се слажете са преносима личних података описаних у овом ођељку Ф.

Г. Чување личних података

 1. Овај ођељак Г утврђује наше политике и процедуре за задржавање података, које су осмишљене како би осигурале да се придржавамо наших законских обавеза у вези са задржавањем и брисањем личних података.
 2. Лични подаци које обрађујемо у било коју сврху или сврхе неће се чувати дуже него што је потребно за ту сврху или сврхе.
 3. Не доводећи у питање члан Г-2, обично ћемо избрисати личне податке који спадају у доље наведене категорије на датум/вријеме наведено у наставку:
  1.  сакривени лични подаци ће бити избрисани у року од 90 дана и
  2.  подаци који су кориштени у групној статистици у року од 30 дана.
 4. Без обзира на друге одредбе овог ођељка Г, задржаћемо документе (укључујући електронске документе) који садрже личне податке:
  1. у мјери у којој то од нас захтијева закон;
  2. ако сматрамо да документи могу бити релевантни за било који текући или будући правни поступак и
  3. у циљу успостављања, остваривања или одбране наших законских права (укључујући пружање информација другима у сврху превенције преваре и смањења кредитног ризика).

Х. Сигурност ваших личних података

 1. Предузећемо разумне техничке и организационе мјере предострожности да спријечимо губитак, злоупотребу или измјену ваших личних података.
 2. Ми ћемо похранити све личне податке које нам пружите на нашим сигурним (заштићеним лозинком и заштитним зидом) серверима.
 3. Све електронске финансијске трансакције које се склапају путем наше њеб-странице бит ће заштићене технологијом шифрирања.
 4. Прихватате да је пренос информација путем интернета сам по себи несигуран и да не можемо гарантовати сигурност података који се шаљу путем интернета.
 5. Ви сте одговорни за чување повјерљивости лозинке коју користите за приступ нашој њеб-страници, нећемо тражити од вас лозинку (осим када се пријавите на нашу њеб-страницу).

И. Амандмани

Можемо с времена на вријеме ажурирати ову политику објављивањем нове верзије на нашој њеб-страници. Требало би повремено да провјеравате ову страницу како бисте били сигурни да разумијете све промјене ове политике. Можемо вас обавијестити о промјенама ове политике путем е-поште или путем система приватних порука на нашој њеб-страници.

Ј. Ваша права

Можете нас упутити да вам пружимо све личне податке које имамо о вама, пружање таквих информација подлијеже сљедећем:

Достављање одговарајућих доказа о вашем идентитету за ову сврху, обично ћемо прихватити овјерену  фото-копију вашег пасоша или личне карте плус оригиналну копију рачуна за комуналне услуге на којој се види ваша тренутна адреса).

Можемо ускратити личне податке које тражите у мјери у којој је то дозвољено законом.

Можете нас упутити у било које вријеме да не обрађујемо ваше личне податке у маркетиншке сврхе.

У пракси ћете обично или унапријед изричито пристати на нашу употребу ваших личних података у маркетиншке сврхе, или ћемо вам пружити прилику да одустанете од кориштења ваших личних података у маркетиншке сврхе.

К. Њеб-странице трећих страна

Наша њеб-страница укључује хипервезе на њеб-странице трећих страна и детаље о њима. Немамо контролу и нисмо одговорни за политику приватности и праксе трећих страна.

Л. Ажурирање информација

Обавијестите нас да ли је потребно исправити или ажурирати личне податке које имамо о вама.

М. Колачићи

Наша њеб-страница користи колачиће. Колачић је датотека која садржи идентификатор (низ слова и бројева) који њеб-сервер шаље њеб-претраживачу и похрањује га претраживач. Идентификатор се затим шаље назад серверу сваки пут када претраживач затражи страницу од сервера. Колачићи могу бити или "трајни" или "сесијски" колачићи: трајни колачић ће похранити њеб-претраживач и остаће важећи до постављеног датума истека, осим ако га корисник не избрише прије датума истека; колачић сесије, с друге стране, ће истећи на крају корисничке сесије, када се њеб претраживач затвори. Колачићи обично не садрже никакве информације које лично идентификују корисника, али лични подаци које похрањујемо о вама могу бити повезани с информацијама похрањеним у колачићима и добијеним од њих. Користимо и сесијске и трајне колачиће на нашој њеб-страници.

 1. Називи колачића које користимо на нашој њеб-страници и сврхе за које се користе наведени су у наставку:
  1. користимо Гоогле Аналyтицс и Адњордс на нашој њеб-страници за препознавање рачунара када корисник посјети њеб-страницу
  2.  праћење корисника док се крећу по њеб-страници
  3. побољшавање употребљивост њеб-странице
  4. анализирање кориштења њеб-странице
  5. администрирање њеб-странице
  6. спречавање преваре и побољшање сигурности њеб-странице
  7. персонализовање њеб-странице за сваког корисника
  8. циљање огласа који могу бити од посебног интереса за одређене кориснике;
 2. Већина претраживача вам дозвољава да одбијете да прихватите колачиће - на примјер:
  1. у Интернет Еџплореру (верзија 10) можете блокирати колачиће користећи поставке за замјена колачића које су доступне тако што ћете кликнути на "Алати", "Интернет опције", "Приватност" и затим "Напредно";
  2. у Фирефоџу (верзија 24) можете блокирати све колачиће кликом на "Алати", "Опције", "Приватност", одабиром "Користи прилагођена подешавања за историју" из падајућег менија и поништавањем опције "Прихвати колачиће са сајтова" и
  3. у Цхромеу (верзија 29), можете блокирати све колачиће тако што ћете приступити менију "Прилагоди и контролиши" и кликнути на "Поставке", "Прикажи напредне поставке" и "Поставке садржаја", а затим одабрати "Блокирај њеб-странице да постављају било какве податке " под насловом "Колачићи".
 3. Блокирање свих колачића имаће негативан утјецај на употребљивост многих њеб-страница. Ако блокирате колачиће, нећете моћи користити све функције на нашој њеб-страници.
 4. Можете избрисати колачиће који су већ похрањени на вашем рачунару - на примјер:
  1. у Интернет Еџплореру (верзија 10), морате ручно избрисати датотеке колачића (упутства за то можете пронаћи на хттп://суппорт.мицрософт.цом/кб/278835);
  2. У прегледнику Мицрософт Едге можете избрисати све колачиће или колачиће с одређеног њеб-мјеста. Едге можете поставити и тако да аутоматски брише колачиће сваки пут када затворите прегледник Едге. У прегледнику Едге одаберите Поставке и  више у горњем десном куту прозора прегледника. Одаберите Поставке  > Приватност, претраживање и сервиси. У ођељку Чишћење података о прегледавању одаберите Одаберите што ће се избрисати > уклони податке о прегледавању. У ођељку Временски распон одаберите временски распон с пописа. Одаберите ставку Колачићи и остали подаци њеб-мјеста, а затим одаберите ставку Уклони одмах.
  3. у Фирефоџу (верзија 24), можете избрисати колачиће тако што ћете кликнути на "Алати", "Опције" и "Приватност", затим одабрати "Користи прилагођене поставке за историју", кликнути на "Прикажи колачиће", а затим кликнути на "Уклони све колачиће" и
  4. у Цхромеу (верзија 29), можете избрисати све колачиће тако што ћете приступити изборнику "Прилагоди и контролиши" и кликнути на "Поставке", "Прикажи напредне поставке" и "Обриши податке прегледавања", а затим одабрати "Избриши колачиће и друге странице и податке о додацима" прије него што кликнете на "Обриши податке прегледавања."
 5. Брисање колачића ће имати негативан утјецај на употребљивост многих њеб-страница.

За све примједбе, сугестије или жалбе обратите се на mail [email protected]. Молимо Вас да наведете што више информација како би смо могли да препознамо на шта се односи Ваша порука.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана