“Vole ležanje i uživanciju u krilu”: Oni su najveći gotovani među psima

GS
Foto: Instagram

Ne mogu svi vlasnici da obezbijede beskonačnu igru i treninge svojim psima, kao ni prostrana dvorišta, niti pretjerano mnogo vremena zbog veoma zahtijevnih poslova i obaveza.

Stoga je jasno da se mora naći rasa pogodna i za takve ljubitelje pasa. Najčešće je riječ o rasama odgajanim za naručja i krila kraljevskih porodica: njihovi vlasnici vrlo brzo ubrzo koliko su ovi psi generacijski naviknuti na besposličarenje i uživanje u pažnji, maženju i drijemanju.

To što ovi psi važe za lijenštine ne znači da je dovoljno ubaciti ih u kuću i time zadovoljiti sve njihove potrebe. Psi su socijalne i aktivne životinje kojima je neophodna dnevna igra, šetnja i trčanje, s tim što rase o kojima je riječ zahtijevaju manje vježbe i aktivnosti, ali ipak moraju da se kreću!

Mali psi

Mops - kao buldog i većina pasa kratke njuške, mops nije prilagođen trčanju i predugoj igri, zbog otežanog disanja. Tu nije pomogla ni činjenica da su ih kraljevske porodice obožavale, u čijim su krilima beskonačno hrkale, što i dan danas vole.

Pekinezer - zdepasti pas nabijene njuške, vijekovima mažen u kraljevskim porodicama, lako se navikava na sporiji stil života, uz mnogo pažnje koja je usmjerena ka njemu.

Ši cu - elegantna, mala, kraljevska rasa, ljubitelj trčkaranja po kući i kratkih šetnji radi obavljanja nužde, nakon čega može komotno da odmara po cijeli dan.

Japanski čin - rasa koja je odana i voli svoju porodicu, ali ne voli društvo stranaca, ne voli pretjeranu aktivnost i nije strpljiv sa djecom. Ono što je specifično za ovu kraljevsku rasu je njihova čistoća i navika da svoje liče čiste šapama baš kao mačke.

Čivava - rasa koja nije lijenja zbog svog temperamenta, već je zbog sićušne građe onemogućena da prelazi velike relacije, iako bi to možda voljela. Voli pažnju i igru, srazmjerne svojoj veličini.

Srednji psi

Engleski buldog - prva asocijacija većine ljudi kada pomisli na psa "zalijepljenog" uz kauč, trem, sredinu ulice i manje-više uz bilo šta gdje može da se prostre i da legne. Ovi neodoljivi, bucmasti i pomalo tromi psi, zbog "nabijenosti" tijela i njuške će potrčati samo u povratku iz šetnje kada ugledaju svoju kuću, spremni da odrijemaju sve što su prepješačili.

Baset - iako pripada lovačkim psima, njegovo zdepasto tijelo i zadivljujuće duge uši ne daju mu mnogo šanse za trčanje. Lako se socijalizuje, idealan je za opuštene vlasnike, duge i veoma lagane šetnje, kao i duge i veoma intenzivne drijemke.

Čau čau - rasa koja je privržena svom vlasniku i nije pretjerano energična niti socijalna.

Veliki psi

Hrt - poznat po atletskoj građi i nevjerovatnim brzinama koje dostiže u trku, ali ne svojom voljom, već zbog želje vlasnika da iskoristi njegov potencijal koji bi on najradije ignorisao. Hrt voli lagane šetnje, nakon čega je spreman da ljenčari u ostatku dana.

Bordoška doga (francuski mastif) - zbog svoje masivnosti, iscrpljujući treninzi mu nisu omiljeni, već preferira duže šetnje, nakon čega će rado odmarati u domu. Iako ne zahtijeva pretjerano mnogo fizičke aktivnosti (imajte na umu da umaranje čivave i doge nikako ne mogu biti isti), ne voli da bude sam, pa nije pogodan za ljude koji su često odsutni.

Bernardinac - veliki pas velike kilaže i guste dlake, poslušan, vjeran, umjeren, dobar sa djecom, ali i nestrpljiv sa malim psima. Ne podnosi vrućine, pa je miran do zime, kada voli da izađe napolje da se istrči po hladnoći i snijegu, nakon čega se vraća u udobnost svog doma, prenosi Telegraf. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana