U četvrtak slavimo Svetu Petku: Strogo se poštuju dva običaja, a ovo se nikako ne smije raditi tog dana

GS
U četvrtak slavimo Svetu Petku: Strogo se poštuju dva običaja, a ovo se nikako ne smije raditi tog dana

Srpska pravoslavna crkva i vjernici, 8. avgusta slavi prenos moštiju prepodobne Paraskevae iz Bugarske u Srbiju. Ovog dana se slavi još jedna mučenica istog imena - Sveta mučenica Paraskeva Rimska.

Sveta Petka je veliki ženski praznik koji se pobožno praznuje. Naši stari su vjerovali da ovaj dan valja odvojiti jedino za istinsku molitvu i sve što budete radili na ovaj veliki dan "vezujte za nebo".

Žene bi trebalo da se posvete molitvi i činjenu dobrih djela, radi zdravlja i sreće svoje porodice i djece.

Tako se na Svetu Petku ne rade teški fizički poslovi, već se misli i duša svode samo na molitvu.

Oni koji imaju zdravstvene probleme, trebalo bi da se umiju osveštanom vodom iz crkve ili na izvor Svete Petke koji se nalazi u okolini Beograda.

Ko je bila Sveta Petka?

Sveta Petka praznuje se 27. oktobra, a prenos njenih moštiju iz Bugarske u Srbiju obilježava se 8. avgusta.

Ova dva datuma su veoma važna u crkvenom kalendaru. Običaj je da vjernici kod kuće upale tamjan, okade svaku sobu i dan provedu u molitvi.

Poticala je iz imućne i pobožne porodice. Imala je brata, koji se zvao Jevtimije, i koji se zamonašio veoma mlad, da bi kasnije postao episkop Maditski. Još kao devojčica, dok je sa majkom odlazila u crkvu, ona je bila veoma pobožna. Nakon smrti svojih roditelja, željna podvižničkog života, ona napusti roditeljski dom i ode u Carigrad, gde se zamonaši u crkvi Svete Sofije, a zatim se zaputi u Jordansku pustinju.

Pored hramova Svete Petke često se nalaze izvori ljekovite vode koju ljudi uzimaju vjerujući da će im zaliječiti rane i zaštititi ih od bolesti.

Paraskeva je rođena u Epivatu, kod grada Kalikratije u Maloj Aziji, pri kraju desetog ili početkom 11. vijeka. Po predanju, Sveta Petka je mnoge godine provela u pustinji, u postu i molitvi i usamljeničkom životu. Predanje kaže da joj se u snu javio anđeo i uputio u otadžbinu da širi vjeru Hristovu. Zato se Sveta Petka na ikonama predstavlja u monaškoj odeći, sa krstom u ruci.

Na njenom grobu događala su se čuda. Bugarski car Jovan Asen 1238. po jednima je oteo, po drugima jednostavno prenio mošti svete Paraskeve u svoj prestoni grad Trnovo. Kad su Turci osvojili Bugarsku, mošti su prenijete, po zapovesti sultana Bajazita, u moldavski grad Jaši.

Kneginja Milica uspela je 1396. da izmoli svetiteljkine mošti i sahrani ih u crkvi Ružici, na Kalemegdanu. Sultan Sulejman Drugi preneo je mošti svete Paraskeve 1521. u Carigrad. Konačno, 1641. carigradski patrijarh Partenije poklonio je mošti moldavskom knezu Vasiliju Lupulu koji ih je preneo u Jaši i položio u crkvu Sveta tri jerarha, gde su i danas.

Šta znači ako sanjate Svetu Petku?

Prema narodnom verovanju, Sveta Petka se vjernicima često javlja u snu iz dva razloga: kako bi pružila utjehu i donijela dobre vijesti ili kao vid upozorenja da pravimo greške.

U svakom slučaju, ako vam ova svetiteljka dođe u san to može samo izaći na dobro, prenosi StilKurir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana