Trik da se ne oznojite čim izađete iz kuće

GS
Foto: Ilustracija

Dermatolog upozorava na grešku koju većina ljudi pravi ujutru, a koja izaziva obilno znojenje.

Toplotni talas koji je ovih dana zahvatio cijeli region, donio je dodatnu brigu o tome kako da se ne znojimo u prvih pet minuta na otvorenom. Prema riječima dermatološkinje dr Adel, razlog za obilno znojenje možda se krije u vašem kozmetičkom kutku.

"Dezodoransi ne rade apsolutno ništa u vašoj borbi protiv znojenja. Jedina usluga koju vam ovi kozmetički proizvodi pružaju je da 'maskiraju' neprijatan miris znoja. Iskreno, većina njih ne radi dobro", rekla je doktorka.

Ona je savjetovala da umesto dezodoransa koristite antiperspirant, koji, za razliku od prvog, aktivno smanjuje znojenje, što ga čini mnogo boljim izborom u vrelim danima koji su pred nama.

"Zaista je važno da uveče nanesete antiperspirant na ključne dijijelove tela. Znam da zvuči čudno, ali vjerujte mi na riječ. Ako uveče nanesete antiperspirant ispod pazuha, sljedećeg dana će djelovati mnogo bolje jer tokom sna, znojne žlijezde odmaraju, pa će se antiperspirant mnogo bolje upijati i mnogo bolje djelovati sutradan", savetovala je ona na TikTok-u svojim pratiocima, piše Mondo.

U čemu je razlika?

Dezodoransi su dizajnirani da maskiraju miris, ali ne utiču na količinu znojenja. Ogromna većina njihovih formula je zasnovana na alkoholu, a kada se primijeni, mijenjaju pH vaše kože i čine je manje podložnom razvoju bakterija koje doprinose smradu. S druge strane, antiperspiranti obično sadrže aluminijum hlorid, koji privremeno "blokira" znojne žlijezde, što utiče na količinu znojenja, piše Mondo.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana