Toplotni udar kod pasa: Vetrinar otkriva simptome i koje rase su najugroženije

GS
Foto: Facebook

Za pse visoke ljetne temperature koje se danima ne spuštaju mogu da budu opasne. I oni mogu da dobiju toplotni udar. Zbog toga morate da se dodatno brinete o njima.

 

Najčešći simptomi

Ključni simptomi na koje treba obratiti pažnju su teško dahtanje čak i kada se pas ne kreće, problemi sa disanjem, posebno kod pasa sa ravnim licem, umor, ukočenost ili nespremnost za kretanje, otvaranje usta šire nego obično, pretjerano curenje nosa i plaženje jezika i dijareja.

„Psi se skoro u potpunosti oslanjaju na dahtanje, kao način da smanje telesnu temperaturu, a to je manje efikasan način snižavanja temnperature tela od znojenja“, kaže za BBC dr Viktorija Filips.

Koji psi su najugroženiji

Svaki pas može da dobije toplotni udar, ali su rase sa ravnim licem, poput mopsa, buldoga i francuskog buldoga najviše ugrožene. Dr Filips ističe i da su štenci, stariji psi, oni sa već postojećim zdravstvenim problemima i gojazni psi takođe osjetljivi.

„Kada je pas gojazan, on ima veću telesnu težinu, ali površina tela nije nužno mnogo veća. Dakle, kapacitet pluća pokušava da smanji telesnu toplotu za veću mišićnu masu, ali pluća su i dalje iste veličine kao da je pas vitkiji“, kaže dr Filips.

Veoma ozbiljno stanje

Toplotni udar kod pasa je veoma ozbiljan. Ako sumnjate da vaš pas možda pati od toga, odmah kontaktirajte veterinara dok koristite druge tehnike za njihovo hlađenje. Pažljivo polivanje vodom preko vrata, stomaka i unutrašnje strane butina je dobar način za početak hlađenja. Smjestite psa na hladno mjesto, klimatizovano. Dr Filips ne preporučuje stavljanje vlažnog peškira preko psa, jer to može da ometa protok vazduha, prenosi Najžena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana