Super trik - kako da s naočara uklonite sitne ogrebotine?

GS
Foto: GS

Problem sitnih ogrebotina na naočarima za vid ili sunce muči gotovo sve ljude koji ih imaju.

One mogu nastati usljed nepažnje ili neadekvatnog rukovanja njima.

A čak i ako ne nosite dioptrijske naočare, vjerovatno vam negdje nezaštićeno stoje one za sunce.

Dobra vijest je da postoje načini da spriječite grebanje stakala, ali i za popravak sitnih ogrebotina koje su već na njima. Evo nekoliko sjajnih trikova.

Kako ukloniti ogrebotine s naočara

Naravno, kada govorimo o ‘naočarama’ koje imaju sitne ogrebotine, mislimo zapravo na stakla, a ne na okvir (iako se i oni mogu ogrebati). Te ogrebotine su najčešće male, nastale tokom svakodnevnog korišćenja.

Prije nego što uradite bilo šta drugo, Džonatan Zavaleta, stručnjak za naočare, preporučuje da naočare isperete toplom vodom, a zatim pomoću krpe od mikrovlakana obrišete prljavštinu ili prašinu s stakala. Zatim, treba napraviti sredstvo s kojim će se ogrebotine ukloniti.

Pomiješajte par kašika sode bikarbone s malo vode da dobijete gustu pastu, kaže Zavaleta. Zatim uzmite čistu krpu od mikrovlakana ( ne onu koju ste upravo koristili) i nježno utrljajte smjesu na staklo.

Nakon toga još jednom naočare isperite toplom vodom, a trećom čistom krpom od mikrovlakana ih obrišite.

Kako spriječiti ogrebotine na naočarama

Sada kada znate kako se riješiti manjih ogrebotina s naočara, treba znati i kako spriječiti njihovo nastajanje. Podrazumijeva se da je sigurno čuvanje naočara u odgovarajućoj torbici najbolji način da ih zaštitite, ali postoje i druge stvari koje treba imati na umu.

Evo nekoliko savjeta:

Budite oprezni kada skidate naočare

Prilikom skidanja naočare držite za okvir sa strane.

– Na ovaj način izbjegavate da prstima pipate stakla i područje okvira oko njih, smanjujući mogućnost da ih nehotice ogrebete. Uz to, skidanje naočara s obje ruke osigurava da vam neće zapeti i pasti – objašnjavaju.

Obratite pažnju na to kako ih stavljate

Nikad naočare ne stavljajte na stakla. Prilikom odlaganja stavite ih na drške tako da stakla ostanu gore.

Očistite ih odgovarajućim materijalima

Umjesto da obrišete naočare o košulju, salvetu ili peškir u kupatilu, koristite mekanu krpicu od mikrovlakana koju dobijete s naočarama ili koju možete kupiti kod optičara. Drugi materijali su abrazivniji, što bi moglo da uzrokuje da nesvjesno izgrebete naočare (što na neki način narušava svrhu).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana