Savjet nutricioniste: Samo 30 grama ove namirnice je dovoljno da budete srećni

G.S.
Foto: Ilustracija

Osim toga, oni su prirodan izvor antioksidanata koji mogu pomoći u smanjenju stresa i poboljšanju opšteg mentalnog zdravlja

U potrazi za srećom, može se činiti da je odgovor jednostavniji nego što mislimo. Prema nutricionistima, dovoljno je samo 30 grama određene namirnice svakodnevno da bi se povećala sreća i zadovoljstvo. Naša stručnjakinja iz oblasti nutricionizma, dr. Ana Senčić, istražuje ovu temu.

„Jedna od ključnih namirnica koja može pozitivno uticati na naše raspoloženje su orašasti plodovi“, objašnjava dr Senčić. „Samo 30 grama orašastih plodova dnevno može znatno poboljšati nivo serotonina u mozgu, što je povezano sa osećajem sreće i zadovoljstva."

Orašasti plodovi su bogati esencijalnim masnim kiselinama, proteinima i mineralima kao što su magnezijum i cink, koji su važni za neurotransmitere odgovorne za regulaciju raspoloženja. „Osim toga, oni su prirodan izvor antioksidanata koji mogu pomoći u smanjenju stresa i poboljšanju opšteg mentalnog zdravlja“, dodaje dr Senčić.

Preporučuje se da orašaste plodove konzumiramo kao dio uravnotežene ishrane, kombinujući ih sa voćem, povrćem i drugim hranljivim namirnicama. „Važno je napomenuti da sreća nije samo o ishrani, već i o celokupnom načinu života“, zaključuje dr Senčić. „Uz redovnu fizičku aktivnost, dovoljno sna i pozitivne međuljudske odnose, mali dodatak orašastih plodova može biti korak ka svakodnevnom blagostanju.“

Dakle, sa samo 30 grama orašastih plodova dnevno, možete podići svoje raspoloženje i osjećati se srećnije u svakodnevnom životu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana