Prvi put u životu ova je čimpanza vidjela nebo: Život je provela u kavezu

GS
Foto: YT

Čimpanza je do svoje 2. godine života bila u njujorškom Laboratoriju za eksperimentalnu medicinu i hirurgiju primata (LEMSIP). Nikada nije bila van kaveza. A sada uživa pod otvorenim nebom...

Nakon što je cijeli svoj život provela u malenom kavezu i preživjela ozloglašeni njujorški laboratorij, 29-godišnja čimpanza Vanilla po prvi je put ugledala otvoreno nebo.

Snimka je dirnula mnoge.

Čimpanza je do svoje 2. godine života bila u njujorškom Laboratoriju za eksperimentalnu medicinu i hirurgiju primata (LEMSIP). Potom su je prebacili u Kaliforniju, u sklonište kojemu su prijetili šumski požari. Nikada nije bila izvan kaveza. Sada je stigla u Sejv d Čimps utočište u Fort Pirsu na Floridi.

U dirljivom videu, koji je u petak na simpoziju Američkog društva primatologa u Renu podijelio primatolog Save the Čimps dr. Andrev Haloran, alfa mužjak Dvajt dočekao ju je velikim zagrljajem dok je napuštala nastambu, gledala u nebo i zatim istraživala njezin novi ostrvo. 

- U Kaliforniji, Vanilla je živjela sa šačicom čimpanza u kavezu s lančanom ogradom bez trave - rekao je Haloran za  NY Post.

Njezino novo utočište dom je za 226 čimpanza odbačenih iz laboratorija, industrije zabave, trgovine egzotičnim kućnim ljubimcima i zooloških vrtova uz ulicu, a mnoge su prethodno izdržale samicu i nikada prije nisu komunicirale s drugim čimpanzama.

Vanila se jako dobro udomaćila. Kada ne istražuje ostrvo sa svojim prijateljima, obično se može naći kako sjedi na trokatnoj platformi za penjanje kako promatra svoj novi svijet, prenosi 24sata.

VIDEO

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana