Proglašen mrtvim a živ – kako se desi takva greška

GS
Foto: CNN

Nedavno su se u medijima pojavile vijesti o tome kako su dve žene proglašene mrtvim, da bi se u pogrebnom preduzeću ustanovilo da su još žive. Doktor Stiven Hjuz, profesor Univerziteta Anglija Raskin, objašnjava kako se može dogoditi da neko greškom bude proglašen za pokojnika.

Jedna osamdesetdvogodišnja stanarka staračkog doma u Njujorku proglašena je mrtvom, a tri sata kasnije u pogrebnom preduzeću je utvrđeno da diše. Ovo je uslijedilo nakon sličnog incidenta u Ajovi, kada je osoblje pogrebnog zavoda ustanovilo da se šezdesetšestogodišnja žena zatvorena u torbu za transport pokojnika bori za vazduh.

Na sreću, profesor Hjuz naglašava da su ovakvi slučajevi veoma rijetki, ali strah da će nas neko greškom proglasiti za pokojnika ima dugu istoriju, o čemu svjedoči i drevni pomorski običaj.

Naime, dok bi prišivali platneni pokrov za mrtvog mornara, poslednji ubod iglom je provlačen kroz nos pokojnika. Pretpostavljalo se da je provlačenje igle kroz nos dovoljno snažan stimulans da se probudi bilo koji mornar za slučaj da je još uvek živ. Srećom, proceduta utvrđivanje da je neko preminuo danas je mnogo manje brutalna, prenosi RTS.

Odsustvo otkucaja srca i disanja tokom određenog vremenskog perioda, fiksirane, proširene zenice i nereagovanje na bilo koji stimulus treba da znači da je osoba preminula. Svi lekari su naučeni kako se to radi i svi su svesni svojih dužnosti.

Nažalost, bilo je slučajeva da je smrt potvrđena ovom procedurom, ali je pacijent nakon toga pokazivao znake života.

Profesor navodi da je tokom svoje ljekarske prakse bio u prilici da prisustvuje sličnom incidentu. Jedan njegov kolega je proglasio da je starija žena preminula, ali je nedugo zatim ona ponovo počela da diše i puls joj se nakratko vratio.

U jednom drugom upečatljivom incidentu, žena sa epilepsijom je uzela preveliku dozu barbiturata. Pregledao ju je lekar opšte prakse i potvrdio da je preminula. Ali po dolasku u mrtvačnicu, ženi je počela da se trza jedna noga što je izazvalo pravu pometnju. Srećom, pomenuta žena se kasnije oporavila i preživela.

Propust ljekara da pravilno sprovede proceduru potvrde smrti može da objasni neke od ovakvih incidenata. Površan pregled umornog i rasejanog lekara lako može da dovede do toga da ne čuje srčane tonove i ne primeti plitke i rijetke udisaje. Zato bi lekari trebalo da budu krajnje temeljni u ovakvim situacijama, međutim, dodaje profesor, pojedini lijekovi im često otežavaju ovaj zadatak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana