Poslednja ljubav Majakovskog: Cvijeće od njega stizalo je decenijama poslije njegove smrti

G.S.
Poslednja ljubav Majakovskog: Cvijeće od njega stizalo je decenijama poslije njegove smrti

Bila je posljednja ljubav Majakovskog, bliska prijateljica Marlen Ditrih, muza Kristijana Diora.

Tatjana Jakovljeva rođena je u Rusiji, ali se vrlo mlada preselila u Francusku. Zvaničan razlog njenog odlaska u Pariz bilo je liječenje od tuberkuloze, ali je ona uspjela da napusti Rusiju zahvaljujući Andre Sitroenu, vlasniku automobilske kompanije, koji je bio porodični prijatelj (njen ujak je pomagao Sitroenu da napravi skice budućih automobila).

U Parizu, 19-godišnja Tatjana odmah se uključila u društveni život francuske prestonice i vrlo brzo postala je manekenka, čijoj se ljepoti na reklamnim posterima divio cio Pariz.

Upravo u Parizu, tih godina, nju je vidio i u nju se zaljubio i Vladimir Majakovski, ruski pjesnik. Tatjana, odrasla i vaspitavana na stihovima Puškina, nije shvatala ni riječ od žestokih i pokidanih stihova Majakovskog, nije je fascinirala ni njegova slava, njeno srce je ostalo nedirnuto.

I Majakovski se vratio sam u Moskvu. Napisao je čudesnu pjesmu “Pismo Tatjani Jakovljevoj” sa riječima “Uprkos svemu, jednom ću te dobiti - samu ili zajedno sa Parizom”. Sav honorar od književnih večeri u Parizu Majakovski je stavio na račun jedne poznate cvjećare pod samo jednim uslovom - da svake nedjelje, nekoliko puta, isporučuju Tatjani buket najljepšeg i najneobičnijeg cvijeća.

 

Renomirana pariska kompanija ispunjavala je uputstva poznatog klijenta. Iz godine u godinu, svake nedjelje, na vrata Tatjane Jakovljeve kucao je isporučilac sa buketom cvijeća i kratkom porukom:”Od Majakovskog”.

Ova ljubavna priča nije imala srećan kraj. Majakovski je umro 1930. godine, oduzevši sebi život u 36. godini, a nju je ta vijest potresla. Iako se nisu viđali niti dopisivali, navikla je da je on dio njenog života.

Ipak, cvijeće je stiglo i dan nakon njegove smrti, sa istom porukom. I naredne nedjelje. Cvijeće je stizalo godinama, i četrdesetih, kada je Majakovski već bio zaboravljen. I poslije Drugog svjetskog rata. Isporučioci su starili pred njenim očima, smijenjivali su ih novi, ali svi su znali bar dio ove legende i uz osmijeh su joj isporučivali cvijeće, izgovarajući: “Od Majakovskog”.

Tatjana Jakovljeva nadživela je Majakovskog za više od 60 godina. Udala se, rodila ćerku, ostala udovica i ponovo udala. Bila je posljednja ljubav Majakovskog, bliska prijateljica Marlen Ditrih, muza Kristijana Diora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana