Plaža na kojoj su muškarci i žene odvojeni zidom: Tršćani je ne bi dali ni za šta

G.S.
Foto: Travelbook.de

TRST - Ljeto kalendarski još nije završeno, iako su se đaci vratili u školske klupe.

Još uvijek ima onih koji će svoj odmor iskoristiti u septembru koji je za mnoge najljepši mjesec za ljetovanje. Ukoliko vas put navede u Trst, posjetite veoma neobičnu plažu, u kojoj se muškarci i žene sunčaju i kupaju odvojeno.

Bez obzira na svjetski trend koji nastoji da ukine razlike između polova, u Trstu postoji plaža La Lanterna podijeljena na dva dijela zidom, koji dijeli dio za muškarce i dio za žene. I mada su gradske vlasti htjele da uklone zid, građani Trsta to nisu dozvolili, prenosi RTS.

Da bi muškarac ušao na ženski dio plaže potrebna je autorizacija, a svaki dolazak se najavljuje preko razglasa.

Kada bi gradske vlasti odlučile da sruše zid došlo bi do pravog rata - zid postoji još od 1890. godine, a građani ne vide razlog zašto ne bi tu i ostao.

Gradske vlasti su pokušale da sruše zid nekoliko puta, čak je raspisan i referendum 1943. godine kada su građani Trsta odlučili da zid, dugačak 74 metra mora da ostane. Posljednji put se na isti način glasalo 1980. i odlučeno je da zid ostane jer je dio gradske istorije, tradicije i identiteta.

Na kraju zida postoji jedan dio na kome se supružnici sreću kao i parovi koji, iako se sunčaju, svako na svojoj strani zida, vole i da se sretnu a ne samo čuju telefonom tako da plaža ima i taj romantični detalj. Postoje i neki izuzeci od strogih pravila.

O ovoj plaži su pisane knjige, snimljeni dokumentarni filmovi, a prikazana je i na festivalu u Kanu filmom L ultima spiaggia 2016. godine.

Samo jednom godišnje na plaži je moguće vidjeti zajedno muškarce i žene i to za veliku ljetnu feštu. Plaža La Lanterna dobila je ime po malom svetioniku koji se nalazi nedaleko odatle, a stanovnici Trsta ga zovu „El pedocin“ što na dijalektu znači mala vaška.

Zid je izgrađen ne bi li se izbjegle nepristojne situacije i odolijeva vremenu najviše zahvaljujući ženskoj populaciji koja se apsolutno protivi njegovom rušenju. Plažu najviše posjećuju penzioneri, mame sa djecom ali i mladi koji tu ponekad dođu na pauzu za ručak jer je blizu centra i lako se stiže gradskim prevozom. Ova plaža je jedan od simbol Trsta od koga njegovi građani ne žele da se rastanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana