Ovo su glavni razlozi zašto se brakovi raspadaju poslije ljetovanja

GS
Foto: Ilustracija

Stručnjaci ističu da većina parova podnosi zahtjev za razvod braka poslije ljetnog odmora. Zašto nakon dugo očekivanog odmora većina parova odlučuje da raskine? Da li problem nastaje kada vaš partner gleda druge žene u kupaćim kostimima? Ili mnogo ranije?

Prema riječima brojnih psihologa, postoje tri stvari koje su glavni okidač ove odluke.

Nekompatibilnost dolazi do izražaja u slobodno vrijeme

Dugo očekivani odmor je konačno stigao, ali prije nego što se to dogodi, to treba isplanirati. Ova faza već može da bude problematična za mnoge parove. Često u kontekstu kompromisa govorimo o primjeru odnosa gde jedna osoba želi da provede odmor na planini, a druga na moru. U tom trenutku se jasno vidi nekompatibilnost partnera, odnosno "kost bračne nesloge" koja je odgovorna za podnošenje zahtjeva za razvod.

Psiholozi ovaj problem objašnjavaju da često žena koja voli da istražuje i upoznaje druge ljude i provodi dan sa njima, razgleda nova mjesta, dok njen muškarac ostaje u hotelu. Uveče se javlja sukob jer ne provode vrijeme zajedno. Međusobne pritužbe dovode do toga da se partneri emocionalno i seksualno distanciraju.

Finansije ili "kako plaćamo i kako se svađamo"

Ne može se poreći da odmori podrazumijevaju znatne troškove. Ova činjenica sama po sebi stvara veliki stres jer smanjuje kućni budžet. Da li treba da izaberete luksuzni hotel ili jeftin pansion ili šator, kuvate ili jedete domaću kuhinju, da li oba partnera plaćaju podjednako, pitanja su koja mogu da naprave problem u odnosu. Najčešće pitanje koje razara odnose je "Ako ona/on više voli skuplji odmor, da li treba da plati više?". Istraživanje koje je među turistima sproveo sajt holidayautos.com pokazuje da se mnogo češće svađamo na odmoru, a ponekad čak i žešće nego kod kuće.

Ljubomora

Ljubomora i alkohol su dobri prijatelji. A upravo tokom odmora turisti najviše konzumiraju alkohol. Naše kočnice su tada otpuštene, a naš jezik postaje "duži" kada je u pitanju iznošenje mišljenja i pritužbi. Ljubomora na odmoru može da se pojavi u zavisnosti od situacije u kojoj se nađemo. Ali ako je problem koji već neko vrijeme postoji, vjerovatno možete da budete sigurni da će tada proključati. Primjer može da bude čak i divljenje muškarca zbog drugih žena u kupaćim kostimima na plaži. Ako je neko preosjetljiv u vezi sa tim ili čak ima razloga da bude ljubomoran, svađa je iza ugla, piše Mondo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana