Ova grupa ljudi mora oprezno da jede lubenicu

G.S.
Foto: Ilustracija

Lubenica, voće koje je simbol ljeta i osvježenja, oduvijek je bila omiljena među ljubiteljima ljetnjih plodova.

Sa svojim sočnim crvenim mesom i osvježavajućim ukusom, lubenica nije samo ukusno voće (odnosno povrće) već je prava poslastica koja donosi olakšanje tokom vrelih ljetnjih dana.

Ona je, čak i jedna od pet namirnica koje se preporučuju ženama preko 40 godina za ljepši ten. Bez obzira na to da li je jedete u dvorištu, na plaži ili na pikniku, lubenica je nezaobilazna u ljetnjem meniju, naravno, ako umijete da odaberete onu slatku.

Jedan od razloga zašto je lubenica tako osvježavajuća tokom vrelih ljetnjih dana jeste to što ima oko 92 odsto vode. Ovo čini lubenicu odličnim izborom za hidrataciju, posebno tokom toplih ljetnjih mjeseci. Takođe je bogata vitaminima A, C i B6, što je čini nutritivno vrijednom.

Lubenica je idealna za one koji paze na unos kalorija. U 100 grama lubenice nalazi se samo oko 30 kalorija. Pored niske kalorijske vrijednosti, lubenica je bogata vlaknima, koja pomažu u održavanju osjećaja sitosti.

Iako su rijetki oni koji mogu da odole lubenici, za ljude s hroničnom bolešću bubrega oprez je neophodan. Prema studiji slučaja objavljenoj u Anals ov Internal Medisin: Klinikal Kejses, analizirana su tri pacijenta koji su doživjeli ozbiljne zdravstvene probleme nakon što su jeli previše lubenice.

Hronična bolest bubrega smanjuje sposobnost tog organa da efikasno filtrira višak kalijuma iz krvi, što može dovesti do hiperkalemije, stanja s previše kalijuma u organizmu.

Lubenica je voće koje se sastoji uglavnom od vode, ali je takođe bogata vitaminima i mineralima, posebno kalijumom. Jedna kriška lubenice od oko 300 grama može da sadrži oko 320 miligrama kalijuma, što je velik dio preporučenog dnevnog unosa. Kalijum je ključan za normalno funkcionisanje nervnog sistema i održavanje optimalnog krvnog pritiska.

Iako je danas simbol ljeta, lubenica ima bogatu istoriju koja seže daleko u prošlost. Potiče iz Južne Afrike i egipatska piramida iz 27. vijeka prije nove ere pruža dokaze o njenom uzgoju. Prvobitno je bila gorkog ukusa, a kroz vijekove su selekcijom uzgajivači stvorili sočnu, slatku varijantu koju danas poznajemo i volimo.

Dok lubenica može biti osvežavajuća poslastica tokom vrelih ljetnjih dana, za osobe s hroničnom bolešću bubrega važno je ograničiti unos kako bi se izbjegle potencijalne zdravstvene komplikacije. Konsultacija s ljekarom i praćenje unosa kalijuma mogu pomoći u održavanju zdravlja i uživanju u ljetnjim radostima bez rizika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana