Otkriveno zašto žene žive duže nego muškarci

Agencije
Foto: Ilustracija

Uobičajeno je poznato da žene, u prosjeku, žive duže nego muškarci.

Naime, u gotovo svakom društvu širom svijeta, žene nadživljavaju muškarce. Neki ljudi odmah će ukazati na očite razloge, poput činjenice da tradicionalno više muškaraca nego žena obavlja opasnije poslove, što dugoročno može uticati na njihovo zdravlje. Ali, odgovor takođe leži u načinu na koji ljudsko tijelo funkcioniše.

Prema mišljenju stručnjaka, hormon estrogen igra značajnu ulogu u kvalitetu, ali i samoj dužini života.

"Estrogen održava krvne žile zdravima izazivajući dilataciju (širenje krvnih žila) i poboljšavajući funkciju endotelnih stanica", naveo je američki ljekar Dr Robert Segal.

Dr Segal, kardiolog i osnivač "Menhetn Kardiolodžija", dodao je da to može poboljšati protok krvi i smanjiti rizik od ateroskleroze, koja je glavni uzrok srčanih bolesti.

Reproduktivni hormon takođe pomaže da se poboljša holesterolni profil smanjujući nivoe LDL (lošeg) holesterola i povećavajući nivoe HDL (dobrog) holesterola.

Dr. Segal je objasnio da estrogen takođe ima protivupalna svojstva koja pomažu da se smanji upala u krvnim žilama, čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti poput srčanih udara, moždanih udara, zatajenja srca i srčanih bolesti.

Veći rizik ponašanja

Muškarci su skloni da učestvuju u rizičnijem ponašanju nego žene, objasnio je jedan stručnjak.

Dr Rohit Vupuluri, međunarodni kardiolog iz Čikaga, rekao je da muškarci češće imaju društvene navike poput pušenja, konzumiranja alkohola, uzimanja droga i loših prehrambenih izbora.

Objasnio je da ta ponašanja povećavaju rizik od hroničnih bolesti poput hipertenzije, hiperlipidemije, dijabetesa melitusa, kronične opstruktivne plućne bolesti, hronične bubrežne bolesti, ciroze jetre i pretilosti. Sve te hronične bolesti povećavaju morbiditet i na kraju mogu dovesti do povećane smrtnosti.

Osim toga, muškarci češće imaju opasnije poslove nego žene i skloniji su neodgovornoj vožnji te preuzimanju većih rizika u sportu, što može dovesti do povreda koje skraćuju njihov život.

Dobra prehrana pomaže da živimo duže, a istraživanja pokazuju da su žene sklonije tome nego muškarci.

"Čvrsto vjerujem da prehrana i vježbanje igraju veliku ulogu u dugovječnosti osobe. Bolji izbor hrane održava tijelo u ravnoteži, a kretanje jača mišiće i kosti", izjavila je Blanka Garsija, nutricionista u "Heltkanalu".

Dr Segal je takođe naglasio važnost prehrane i vježbanja. Rekao je da svako ko redovno vježba ima veću vjerovatnoću za bolje zdravlje srca, kontrolu težine i opštu dobrobit, sve što može produžiti život.

"Promjene u prehrambenim i vježbačkim navikama, među ostalim stvarima, mogu pomoći i muškarcima i ženama da žive duže i zdravije živote", izjavio je.

Muškarci potiskuju svoje emocije

Psiholog Abigejl Lev smatra da su potiskivanje emocija i kratak životni vijek povezani.

"Muškarce društvo uslovljava da duboko potiskuju svoje emocije, dok žene imaju tendenciju imati dublje odnose te biti drugima emocionalna podrška", istakla je.

Takođe postoji prednost u tome što žene imaju veće društvene krugove.

"Žene obično imaju veće društvo, više se druže, što može imati pozitivan učinak na mentalno zdravlje", izjavio je Dr Naval Parih, ljekar primarne zdravstvene zaštite na Floridi. Taj sistem podrške znači da žene imaju tendenciju bolje mehanizme suočavanja sa stresom.

Potiskivanje emocija povezano je s nizom zdravstvenih problema - može povećati nivo stresa, povećati nivo kortizola, uticati na vaš san, odnose i veze. To može povećati vjerovatnoću razvoja stanja mentalnog zdravlja kao što su traume, depresija i tjeskoba. Takođe postoje poveznice s povećanjem krvnog pritiska, kardiovaskularnim rizicima i slabijim imunološkim sistemom.

Žene češće idu doktoru

Muškarci će vjerovatnije odbaciti problem nego potražiti ljekarsku pomoć nego žene, objasnio je dr Vupuluri.

"Muškarci će vjerovatnije odbaciti bilo kakve epizode boli u grudima ili kratkog daha kao samo manji simptom koji će s vremenom nestati, umjesto da potraže ljekarsku pomoć kako bi otkrili je li to nešto zabrinjavajuće. Muškarci se opiru traženju pomoć i nastaviti rješavati svoje tegobe sve dok ne dođe do kritičnog stanja", dodao je.

Takođe postoje dokazi koji upućuju na to da oni koji traže pomoć, ne slijede uvijek savjete koji im se daju.

Studija koju je 2017. provela Američka akademija porodičnih ljekara pokazala je da do polovina muškaraca koji traže pomoć doktora ne slijedi preporuke svog ljekara. To uključuje neispunjavanje recepata, neuzimanje tih recepata kako je rečeno i  nepojavljivanje na kontrolnim pregledima.

"Manje je vjerovatno da će muškarci pristati na uzimanje lijekova ako se aktivno ne osjećaju dobro", rekao je dr Vupuluri.

Ovo je loša vijest za muškarce koji pate od hipertenzije, hiperlipidemije i dijabetes melitusa jer se simptomi ne osjećaju često. Neuzimanje lijekova za liječenje ovih problema može uzrokovati nepovratno zatajenje organa.

Za svakoga, bilo da je muškarac ili žena, postoje načini kojima si mogu produžiti očekivani životni vijek i pomoći da vode kvalitetniji zdraviji život. Vježbanje, konzumiranje zdrave hrane, odlazak doktoru i poboljšanje emocionalnog zdravlja koraci su koje svako može preduzeti za bolji kvalitet života, piše "msn".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana