Novo srce dobio prije 15 mjeseci, a sad priprema svadbu: Nikola pozivnicu poslao svima sa Klinike

G.S.
Foto: Ilustracija

Da jedan poziv zaista mijenja sve pokazuje i jedna pozivnica za svadbu koja je obradovala cijelu Kliniku za transplantaciju srca.

Nikola Popović, koji je operisan prije 15 meseci, sprema se za svadbu, a jedna mlada majka i dvadesettrogodišnji Miloš takođe su nedavno dobili novo srce.

Nikola Popović je rođen u Gornjem Matejevcu kod Niša. Sa samo 20 dobrovoljno je odslužio vojsku. Odmah je poželio da „pređe u profesionalce“, ali mu se prilika pružila tek dvije godine potom. Prijavio se na konkurs otvoren 2017. i tu ga je sačekao život.

Na ljekarskom pregledu, obaveznom za budućeg vojnika, nešto nije bilo kako treba. Rendgen je pokazao uvećano srce, a posle daljih ispitivanja primljen je u KC Niš. Odatle je upućen u Beograd, gdje je dobio dijagnozu. Rečeno mu je da ima kardiomiopatiju, da postoje lijekovi koji će ga održavati, ali da je transplantacija izvjesna. Tada je imao 22. To je ujedno stavilo tačku na njegovo vojevanje, prenosi ATV.

Već 2018. postao je redovan pacijent u Beogradu. Te iste godine ugrađen mu je defibrilator.

„To je aparat koji je služio da me oživi elektrošokom ako srce iznenadno stane“, ispričao je Nikola svojevremeno u razgovoru za Telegraf.

Do stavljanja na listu za transplantaciju, na kojoj je bio dvije i po godine, ugradili su mu još jedan aparat. Kaže da je bio u fazi ispitivanja, te da je njime doslovno okušao sreću.

A onda je došlo i iščekivanje. Počela je epidemija korona virusa, transplantacije su stavljene na čekanje, a njegovo stanje se pogoršavalo. Počeo je često da dolazi na kontrole, na kojima su mu punktirali nagomilanu tečnost. Kaže i da nikada ranije nije pomislio da je bolestan. Primjetio je da se zamara kada trči, ali je zaključio da je to stvar kondicije.

Ljekari nisu našli uzrok njegovog problema, ali su našli rješenje. Ipak, prije nego što je svetlo na kraju tunela zasijalo, na njegove oči padao je mrak.

„U jednom trenutku pet, šest dana prije poziva za transplantaciju, toliko mi je bilo teško i toliko mi se pogoršalo stanje da nisam mogao da trpim. Ona mi nikada nije zamjerala niti prigovarala, izuzetno me mnogo razumjela i pomagala, međutim, meni je bukvalno došlo... Ako ja već moram da se nosim sa svim tim... Toliko je dobra bila prema meni da ne zaslužuje takav život. Nismo se čak ni posvađali“, govorio nam je tada o odluci koju je donio.

Prije toga ispričao nam je da ima pomoć porodice, ali i vjerenicu, koja mu je najveća podrška.

„Kad god sam se osjećao loše i kad su mi dolazila depresivna stanja, ona me vadila iz toga. Bila je uz mene, možda čak i vjerovala više od mene da ću se izvući. Zajedno smo četiri i po godine“, opisao je nju i ono što imaju.

 

Tridesetogodišnja Aleksandra iz Prokuplja novo srce dobila je prije pet dana. Do porođaja bila je zdrava žena, a onda je počela brzo da se zamara, da se „bori za vazduh“.

Uslijedili su pregledi, analize i dijagnoza – srčana slabost. Jedini spas bila je transplantacija srca, a dok je čekala organ, pet godina bila je priključena na srčanu pumpu. Onda je uslijedio poziv sa klinike.

„Razmišljala sam o djetetu, porodici, mužu, roditeljima... I o tim ljudima koji su dali pristanak, koju su hrabrost imali da daju u toj svojoj muci pristanak. I zahvaljujem im se u svoje ime i u ime svih transplantiranih što su rekli to 'da' koje je nama spasilo živote, i jednu majku sada vraća kući“, naglasila je Aleksandra Stojanović.

U posebnoj prostoriji intenzivne nege Klinike za transplantaciju srca, uspješno se oporavlja i dvadesettrogodišnji Miloš, kome je u devetoj godini otkrivena urođena srčana mana. Nije pomogla ni operacija zaliska, pa je 2022. upisan na listu čekanja. On je novo srce dobio 5. jula.

„Poziv je stigao u devet sati, dok sam došao kući s posla, i bio sam ovde u 12 sati. Operacija je bila uveče u 21 sat a završila se ujutru u pet, i od tada sam ovde. Brzo se oporavljam, u rekordnom roku, kako kažu, sve je dobro“, ističe Miloš Mitrović.

Iako ljekari Klinike za transplantaciju srca Kliničkog centra Srbije operišu već 11 godina, svaka sljedeća operacija je novi izazov.

„Svaka operacija je izazov, radi se uglavnom o mladim ljudima pred kojima je život, i koji moraju što duže da žive s tim srcem koje implantiramo. Svaka transplantacija je drugačija, svaki pacijent je drugačiji, ima drugačije zahtjeve, moramo da vidimo veličinu srca, da li odgovara“, objašnjava načelnik operacionog bloka Klinike za transplantaciju srca, doktor Saša Kačar.

Za 11 dana u Kliničkom centru Srbije spaseno je osam života, obavljeno osam transplantacija, od toga dve transplantacije srca.

„Oporavak teče dobro, vidjeli ste Miloša, on je dve nedelje od transplantacije, čeka regularnu biopsiju miokarda da bismo mogli da ga otpustimo kući. Ja u šali kažem da pravi društvo sada Aleksandri koja je peti dan posle transplantacije srca i njeno stanje je stabilno“, kaže dr Emilija Nestorović, načelnica Odeljenja za transplantaciju srca i mehaničku potporu srca.

Da porodice nisu u najtežem trenutku donele tako humanu odluku, nijedan život ne bi bio spasen, a još ih je mnogo na listi čekanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana