Natalija Jokić je beba sa čuvene fotografije iz "Oluje"

GS
Natalija Jokić je beba sa čuvene fotografije iz "Oluje"

Dva puta se Natalija Jokić našla na naslovnim stranama novina. Prije 28 godina i ovih dana. Prvi put kao beba, nešto malo mlađa od njene malene kćerke Ognjene na stranicama "Novosti", a ovih dana kao supruga slavnog Nikole Jokića, najboljeg košarkaša planete.

Reporteri beogradskih "Novosti" "upoznali" su Nataliju u danu užasa za srpski prognanički narod iz Krajine. Bio je 6. avgust 1995. godine. U naručju majke bježala je od "Oluje". Vreo dan. Tanka linija između života i smrti ispred starog mosta na Sremskoj Rači.

Iza njih je na Kordunu u plamenu ostala imovina. Iza njih su ostali grobovi. Na brzinu iskopane plitke rake. Ovaj život, dovde pretekao u zavežljaj je stegnut. Čitav život, jedan zavežljaj, pišu Novosti.

U koloni nedaleko od mosta prema Semberiji, majke sa djecom. Starci zaleđenih suza. Za hranioce ne znaju. Sinovi ostali da brane Krajinu, pa i ovi nemaju šta da traže u skutima majke Srbije.

Čuvaju naslovnu

Maćešići još čuvaju naslovnu stranu "Večernjih novosti" u svojoj kući u Somboru. Kao uspomenu na jedno užasno vrijeme koje su prebrodili, iz koga su se izdigli i na put istinskih vrlina uputili svoje ćerke

Preveliki je teret na njoj. Nije ovo prvi egzodus. Primila je u maju hiljade izgnanih iz Zapadne Slavonije. Prije toga izbjegle iz Bosne i Hercegovine... U tom grotlu, u tom mravinjaku od ljudi, u vrisku i jauku, u dječjem pisku i plaču, uz dotrajali "jugo" - mlada žena uz grudi privija bebu. Djevojčicu još nenaviklu na flašicu, a majci od stresa presušilo mlijeko. Uz njih, nesvijesna kuda ih put vodi i da li će odavde ikada da ga nastave, privija se nešto starija curica ove porodice. Prevalili put od Veljuna kod Slunja do Rače, nosjeći sav jad neprekidne kolone, nadajući se nekom mjestu spasa.

- Mi smo Maćešići. Ovo je Maja, tri i po godine ima. A, ovo Natalija, sedam mjeseci tek napunila. Prva je beba rođena u ovoj godini, u Krajini - pričala je tad za "Novostii" mama Danica.

Pokušavala je da uspava malenu Nataliju. Ljuljala je u rukama gotovo klonulim od tereta.

- Nama je ovo druga bježanija. Živjeli smo u Karlovcu. Kada tu više nije bilo života, pobjegli smo u Slunj. Sada ponovo bježimo, a ne znamo kud. Znamo da više nema nazad. Ako nas neće Srbija, neko će nas, negdje, valjda primiti.

Malena Natalija uprla pogled u objektiv foto-aparata. Samo što ne zaplače, ali je izdržala. Maja se zabavila nekavim slatkišima.

Sutradan, 7. avgusta, u "Večernjim novostima" na naslovnoj strani, fotografija majke Danice i njenih djevojčica odslikala je sav užas prognanog naroda zaustavljenog ispred mosta na Sremskoj Rači.

Na toj fotografiji lijepa negovana beba u naručju majke koja bježi od "Oluje", danas je lijepa supruga viteza košarke. Stub porodice, kako za nju govori njen Nikola. Podrška i istinski oslonac, prenosi Novosti

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana