Najstarija Italijanka dala savjet za sve žene: Doživjela sam ove godine jer sam...

GS
Foto: Ilustracija

Ema Morano (29. novembar 1899 — 15. april 2017) bila je italijanska superstogodišnjakinja. Od smrti Marije Redaeli, bila je najstarija osoba u Evropi, a od smrti Suzane Mušat Džouns 12. maj 2016. godine, pa sve do svoje smrti, bila je najstarija živa osoba na svijetu. Nakon njene smrti 15. aprila 2017. godine, titulu je naslijedila Vajolet Braun.

Ona je najstarija osoba koja je umrla u Italiji ikada i treća najstarija osoba u Evropi ikada. Takođe je bila posljednja živa osoba rođena prije 1900. godine.

Njena tajna? Za „New York Times“ je 2015. rekla da jede nekoliko sirovih jaja dnevno (?!). Ona takođe pripisuje veselu dugovječnost tome što nije imala muža, od kada se završio njen ne-tako-veseo brak još davne 1938. godine.

“Nisam željela da nada mnom dominira bilo ko,” rekla je.

Nije li to stvar koja nas najviše izjeda, kako na poslu, tako i u životu? Nije li ideja da se ponašamo prema nečijim željama, naređenjima i hirovima, jedna od najtežih stvari za našu psihu?

Ostajemo u vezama u kojima dominiraju, možda ne direktno druga osoba, već njihova raspoloženja i očekivanja. Ostajemo na poslovima gdje su iznad nas šefovi koji nas uvjeravaju da smo manje vrijedni sve dok ne uradimo kako nam kažu. Možda nad nama dominiraju kulturne norme i običaji, očekivanja u ponašanju i društvene potrebe. Mi čak ni ne shvatamo da igramo uloge, prenosi Najžena.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana