Najsrećnija d‌jeca od roditelja uče jednu vještinu

GS
Foto: Instagram

"Bez obzira na to koliko vam se situacija činila malom ili nevažnom, za vašu d‌jecu izazovi d‌jetinjstva i mladosti mogu se činiti prevelikim i preteškim. U takvim trenucima može se dogoditi da se osjećaju izgubljeno. Međutim, postoji mnogo načina na koje možete pomoći svojoj d‌jeci da nauče kako upravljati stresom i prevladati ove teškoće", rekla je za YourTango.

Dodaje da je upravljanje stresom vještina koju najsrećnija d‌jeca uče od svojih roditelja. Stoga je podijelila četiri savjeta za roditelje koji žele naučiti d‌jecu ovoj vještini.

Budite uzor: "Trebate biti uzor brige o sebi. Smirite se, razbistrite se i zračite sigurnom prisutnošću", savjetuje Ackrill.

Naučite ih da dišu kroz tjeskobu: Polagano disanje jedan je od najbržih načina za smirivanje mozga i tijela, tvrdi savjetnica. "To pomaže d‌jeci da shvate da imaju više kontrole nego što osjećaju te stvara vrijeme za odabir reakcije", pojasnila je.

Dajte im do znanja da su njihova osjećanja normalna: "Ne odbacujte njihove brige. Pitajte ih kako su se već nosili s nečim ovakvim i što im je pomoglo", kaže savjetnica.

Pomozite im da posjeduju svoju moć: "Možda ne mogu kontrolisati cijelu situaciju, ali definitivno mogu kontrolisati svoj odgovor na nju". Razgovarajte sa njima o njihovim opcijama. "Obično će im samo saznanje da imaju izbor pomoći da se osjećaju bolje", zaključila je Ackrill.

Roditeljima je lako da primijete kada njihova d‌jeca prolaze kroz stresne trenutke - njihovo lice i glas često odražavaju unutarnje napetosti. Te su emocije roditeljima vjerovatno poznate iz sopstvenih iskustava, što im omogućava da ih bolje razumiju, tvrdi savjetnica Cynthia Ackrill.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana