Najpopularnija imena za bebe ove godine: Ovo su imena koja će vladati igralištem širom Evrope

GS
Foto: Ilustracija

Nedavno objavljena lista najčešćih imena za bebe u 30 evropskih zemalja otkriva zanimljive trendove i popularnost među roditeljima.

Roditelji često biraju imena koja su decenijama popularna ili su inspirisana savremenim uticajima i ličnim preferencijama. Bilo da je u pitanju ime koje simbolizuje snažnu porodičnu tradiciju ili moderniji izbor, imena koju roditelji biraju za svoju djecu odraz su vremena u kome živimo.

Koja su imena za bebe ove godine osvojila srca roditelja širom Evrope

Svake godine hiljade roditelja širom Evrope suočeni su sa jednom od najvažnijih odluka u životu – izborom imena za svoje novorođenče. Ime nije samo način identifikacije, ono nosi sa sobom kulturno, istorijsko i porodično značenje, a često i lične preferencije i trendove koji se vremenom menjaju.

Tokom istorije, imena za bebe odražavala su različite uticaje, od verskih i istorijskih ličnosti do popularne kulture i lokalnih običaja. Posljednjih godina, međutim, došlo je do zanimljivih promjena gdje neka tradicionalna imena ostaju popularna, dok druga, modernija i egzotičnija dobijaju na popularnosti.

Ova lista – imena za bebe – pomaže nam da razumijemo kako se kulturne i društvene promjene odražavaju na izbor imena širom Evrope.

Najpopularnija imena za dječake u Evropi

1. Noa
2. Lukas
3. Aleksandar
4. Oliver
5. Mohamed
6. Elaja
7. Mateo
8. Gabrijel
9. Danijel
10. Lajam

Noa je najpopularnije ime za dječake u šest evropskih zemalja, uključujući Njemačku, Belgiju, Holandiju, Švedsku, Švajcarsku i Veliku Britaniju.

Jakob je vodeće ime u Češkoj, Norveškoj i Slovačkoj, dok Juraj dominira u Grčkoj. Varijante imena kao što su Georgi ili Georgios su veoma popularne u Bugarskoj, što ukazuje na značajan uticaj lokalnih tradicija.

Najpopularnija imena za djevojčice u Evropi

1. Marija
2. Sofija
3. Hana
4. Izabela
5. Amelija
6. Jasmina
7. Ema
8. Emilija
9. Sara
10. Elizabeta

Za djevojčice, Marija je apsolutno najčešće ime, vodeće u Bugarskoj, Kipru, Finskoj i Portugalu. Ovo ime simbolizuje snagu tradicije i kontinuitet kroz generacije.

Ema i Mia, sljedeće na listi, odražavaju moderne trendove koji favorizuju kratka i zvučno prijatna imena.

Značenje najpopularnijih imena

Često se pojavljuje na vrhu liste, ime Noa odražava moderne trendove i popularnost kratkih, ali moćnih imena koja se lako izgovaraju i imaju globalnu privlačnost.

S druge strane, ime Marija je simbol večnih klasika, koji se prenosi sa generacije na generaciju i ostaje duboko ukorenjen u mnogim evropskim kulturama, piše Krstarica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana