Na šta roditelji nikad ne smiju prisiljavati svoju d‌jecu?

GS
Foto: X.com

Većina roditelja barem se jednom našla u neugodnoj situaciji kada njihovo dijete nije željelo podijeliti igračku s drugim d‌jetetom na igralištu ili tokom igre.

Mnogi od njih u tim slučajevima pokušavaju na sve moguće načine nagovoriti dijete da odustane od stvari u kojoj je uživalo jer je za nju zainteresovano drugo dijete, donosi ''Very Well Family''.

Glavno načelo

Jedno od glavnih načela u ranom d‌jetinjstvu jest podučavanje d‌jece da se nauče igrati zajedno, a roditelji često pretpostavljaju da to znači učiti d‌jecu da uvijek dijele. Kako objašnjava d‌ječiji psiholog Laura Markam, za malu d‌jecu koncepti dijeljenja i posuđivanja previše su složeni da bi ih razumjeli.

Naime, mala d‌jeca još nisu potpuno razvila empatiju i ne mogu sagledati stvari iz perspektive drugog d‌jeteta. Prisiljavanje d‌jeteta da dijeli ne podučava ga društvenim vještinama, već samo može povećati učestalost njegovih ispada bijesa. Prema mišljenju dr. Markam, prisiljavanje d‌jeteta da dijeli svoje igračke s drugom d‌jecom uči ga pogrešnim lekcijama, pa bi ga roditelji trebali izbjegavati.

Pogrešna lekcija

Kao prvo, takav način ponašanja pokazuje d‌jetetu da plakanjem uvijek može dobiti ono što želi. Osim toga, takođe ga uči kako bi trebalo uvijek dati nešto drugom d‌jetetu ako ono od njega to traži. Iako ovo nisu lekcije koje roditelji namjeravaju naučiti svoju d‌jecu, kada su prisiljena dijeliti, to je ono što d‌jeca najčešće usvajaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana