Monah Maksim živi na vrhu stijene visoke 40 metara

GS
Foto: Facebook

Maksim Kavtaradže, 60-godišnji monah, doslovno živi u oblacima.

Katski stub je prirodoni monolit krečnjaka visok 40 metara. Atrakcija je regiona Imereti u Gruziji i jedan od najfascinantnijih prizora na zemlji.

Svoj nepristupačni dom Maksim napušta samo dva puta nedjeljno, kako bi se pomoli sa sljedbenicima, ali put nije nimalo jednostavan – do tla ga dijeli dvadesetak minuta, koliko mu treba da se spusti niz metalne merdevine.

Maksim se ne plaši visine, naprotiv, prije nego što je došao u manastir radio je kao kranista.

„Ovdje gore u tišini možete osjetiti Božje prisustvo“, rekao je za Sun.

Na vrhu Stuba života, kako ga mnogu nazivaju, nalaze se ostaci crkve iz 9. ili 10. veka i mala koliba sa krevetom. Međutim, kada je 1993. godine stigao na ovo neobično mjesto Kavtaradže je neko vrijeme spavao u starom frižideru.


Prije nego što je postao monah, Maksim je kratko bio u zatvoru, gdje je doživio prosvjetljenje i shvatio da mu je potrebna velika promjena.

„Kao mlad sam pio, prodavao sam drogu, nema šta nisam radio. Kada sam završio u zatvoru znao sam da je vrijeme za promjenu“, prisjetio se.

„Nekada sam sa prijateljima pio u okolnim brdima i gledao u ovo nevjerovatno mjesto gdje se zemlja spaja s nebom. Znali smo da su u davna vremena tamo živjeli monasi, osjećao sam veliko poštovanje“.

Hrišćani su zaista živjeli na vrhovima stijena da bi „izbegli iskušenja svijeta“, sve dok ta praksa nije prekinuta u 15. vijeku.

Maksim je odlučio da se nastani na vrhu i da kroz molitvu i čitanje izgradi sopstveni odnos s Bogom.

Problematični ljudi dolaze da razgovaraju sa monahom, koji i sam ima burnu prošlost. Gosti manastira mole se sedam sati dnevno i pomožu u poslovima, uključujući podizanje egzistencijalnih stvari domaćinu (dostavljaju uz pomoć mehanizma koji se pokreće ručno iz podnožja stijene).

Maksim uživa u tišini i pogledu na planine Kavkaza – isti pogled već 20 godina, prenosi žena.blic.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana