Mali heroji: Dječaci iz Bratunca i Loznice donirali kosu oboljeloj djeci

RTS
Mali heroji: Dječaci iz Bratunca i Loznice donirali kosu oboljeloj djeci

Trojica dječaka iz Loznice i Bratunca donirala su, u jednom danu, kosu koja će biti iskorišćena za izradu perika potrebnih djeci koja se liječe od najtežih bolesti. Godinama su puštali kosu sa istim ciljem – da pomognu svojim vršnjacima.

Jedanestogodišnji Andrej Božilović iz Bratunca kod frizera je prvi put poslije više od četiri godine. Sa radošću se u humanitarne svrhe odrekao 53 centimetra kose.

"Mislim da je to lijepo i humano da damo ono što nekome treba. Meni ne treba ova kosa, nekome treba, bolje nekome dati", ističe Andrej.

Istog uzrasta i cilja u lozničkom salonu još dvojica dječaka.

Viktor Pavlović iz Karakaja ima 11 godina i kaže da je dugo puštao kosu sa namjerom da pokloni nekome. Vasilije Vasiljević iz Loznice navodi da je kosu puštao tri godine. 

"Krenuo sam da gajim zato što sam hteo da doniram kosu deci koja su obolela“, ističe Vasilije.

Više od pet stotina djece i odraslih doniralo je kosu na istom mjestu. U saradnji sa Udruženjem građana "Uvek sa decom", Lozničani ali i njihove komšije sa druge strane Drine vratili su osmjeh na lica mnogih mališana.

"Za ovih šest godina možda smo ukupno imali sedam-osam dečaka i ovo je danas baš rekord. Baš mi je drago da tri divna momka otprilike istih godina i baš, baš duge kose to urade. Postoje deca koja imaju srce, koja imaju želju da pomognu drugoj deci“, navodi frizerka Vesna Rakić.

"Empatija, to je ono na nama roditeljima, zaista treba da im usadimo osjećanje za druge. Jer, ukoliko mi kao roditelji ne utičemo na taj način na svoju djecu, šta možemo očekivati sutra, pogotovo u današnje vrijeme“, ističe Bojana Nešković iz Bratunca.

Za izradu jedne perike potrebno je šest donacija i 50.000 dinara. Kosa se može pokloniti u salonima širom zemlje, a šišanje je besplatno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana