Srpska glumica koju su upoređivali sa Sofijom Loren cijeli život provela je voleći jednog čoveka

GS
Srpska glumica koju su upoređivali sa Sofijom Loren cijeli život provela je voleći jednog čoveka

Jelena Jovanović Žigon bila je srpska i jugoslovenska glumica za koju su znali da kažu da ljepotom parira čuvenoj italijanskoj divi Sofiji Loren.

Glumila je u velikom broju filmova i televizijskih serija, a reklo bi se da je najveću popularnost stekla ulogom Jelene Teodorović u seriji filmova "Žikina dinastija".

Pored glumačke karijere, njen život obilježio je brak i ljubav sa glumcem Stevom Žigonom, sa kojim je provela cijeli svoj vijek i sa kojim je dobila ćerku Ivanu i sina Nikolu.

Ljepotica kraljevskog porijekla

Prelijepa glumica, koja je rođena 3. novembra 1933. godine u Beogradu, nije mnogo pričala o svojoj porodici i porijeklu, ali je opšte poznato da je bila unuka crnogorskog divizijara Mitra Martinovića, koji je kasnije postao divizijski general Jugoslovenske vojske i predsednik vlade Kraljevine Crne Gore.

Njen sin Nikola, inače rođen u Ljubljani, jednom prilikom otkrio je porijeklo svoje majke.

- Ja sam pola slovenačkog, pola crnogorsko-srpskog porijekla. Prezime Žigon vuče francuske korene. Navodno je neki Žerar Žigon, Napoleonov vojnik, ostao da živi u glavnom gradu Ilirske provincije, Ljubljani… Moja majka je od oca Jovanovića iz Bajine Bašte, a njena majka od Martinovića sa Cetinja, bila je u srodstvu sa kraljem Nikolom, po kome sam dobio ime – ispričao je svojevremeno u jednom intervjuu, kako je preneo "Espresso".

Glumu je upisala već sa 16 godina, ali se pre toga, u veoma kratkom periodu bavila manekenstvom. To, pak, nikoga ne čudi s obzirom na to da je važila za jednu od najlepših žena u jugoslovenskoj kinematografiji. Zapravo, mediji su je zvali "srpska Sofija Loren".

Međutim, samo što se upustila u manekenstvo upoznala je svog budućeg supruga Stevu Žigona, ali kako je on završio glumu u Petrogradu, tadašnjem Lenjingradu, morao je da ide u vojsku i tu su im se putevi razišli. On je otišao u Mostar, a ona kod tetke u Pariz.

- U Parizu sam provela godinu dana. Bavila sam se manekenstvom. I naravno vratila sam se zbog ljubavi i porodice u Beograd - ispričala je Jelena Žigon u jednom intervjuu.

Najpoznatija po ulozi u "Žikinoj dinastiji"

Jelena je svoju prvu ulogu ostvarila 1950. godine u filmu "Opštinsko dete", a pored uloge Jelene Teodorović u seriji filmova "Žikina dinastija", glumila je i ostvarenjima kao što su "Obračun", "Jutro", "Prvi građanin male varoši" i u drugim delima.

Glumila je čak i u Australiji, gde je snimila dva filma "Obećana žena" i The picture show man", dok je u legendarnoj seriji o Vinetuu, koja je ostala zabeležna u svetskoj kinematografiji, imala je zapaženu ulogu sa poznatim holivudskim glumcem Stjuartom Grendžerom.

Tokom svoje karijere dramatizovala je poeziju Dušana Kostića, Desanke Maksimović, Dragana Kolundžije, radeći i scenario scensko-muzičke poeme o Simonidi koja se izvodila u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Čuvena glumica laureat je i nagrade publike "Zlatni prsten" za najbolju glumicu 1961. godine, kao i plakete Jugoslovenske kinoteke za izuzetan doprinos našem filmu 2006. godine.

Pred kraj života dobila je na forumu "Zlatni vitez" u Rusiji i nagradu za životno delo u oblasti filma po imenu filmskog stvaraoca Sergeja Bondarčuka - kao najveće priznanje koje se dodeljuje na ovom festivalu.

Sa ćerkom Ivanom Žigon osnovala je 2004. godine ansambl "Kosovski božuri".

Logorska violina kao štit

Stevo Žigon i Jelena Jovanović upoznali su se 1950. godine, kada je ona imala 17, a on 24 godine. Kako se priča, simpatije među njima su buknule odmah. Jelena je bila šarmirana time koliko je Steva bio poseban mladić. Njegovo prvo upoznavanje sa Jeleninim roditeljima prati anegdota da je u njihov porodični dom došao je s violinom "koja mu je ranije spasila život".

Stevo Žigon je, kako je napisao u svojim memoarskim zapisima, proveo dane u logoru Dahau, gde je svirao u orkestru i zimi je, krijući ispod robijaškog, nosio još jedno odelo – svečano, orkestarsko. Kasnije, iako smrtno zaljubljen u Jelenu, pomislio je kako bi ta violina mogla ponovo da mu spase život, jer je smatrao da njihova ljubav mora da ostane tajna, pa je u kuću njenih roditelja došao kao muzičar, i to pošto je na njenu adresu u prehodnih godinu dana anonimno poslao desetine ljubavnih pisama.

Sva ova opreznost je bila posledice njegovog straha od opasnosti od osude okoline ukoliko asistent otvoreno iskazuje ljubav studentkinji.

- U Stevu sam se zaljubila još sa 17 godina na Akademiji, gde je radio kao asistent - prisećala se Jelena te romanse.

Nakon što je prošlo osam godina od njihovog upoznavanja, tačnije 1958. godine Stevo i Jelena su jedno drugom rekli sudbonosno "da".

Ljubav za ceo život

Ispostavilo se da je brak bio i više nego njihova ispravna odluka jer su u njemu ostali do kraja života.

- Ja sam se oženio u 31. godini, dakle kad sam u svemu bio stasao, kad sam znao šta hoću i šta treba sve da činim. Neosporno, brak sa Jelenom bio je za mene velika inspiracija, a i dobit. Njeno poreklo od Katuna i od Vasojevića Reke, uz njenu lepotu, i duše i tela, to je bila oživotvorena bajka… i ja sam toj predivnoj ženi, a i majci, mnogo zahvalan. Brak sa njom bila je moja najveća sreća – pričao je kasnije Stevo o svom braku i ljubavi koju je doživeo sa svojom suprugom, prenosi "Hypetv".

Jelena i Steva izrodili su dvoje dece. Ćerka Ivana je postala glumica kao i njena majka, a sin Nikola je postao slikar, koji je svoja dela izlagao širom Evrope i Amerike. Deo života su provelil u Ljubljani, odakle su se preselili u Beograd i uselili u kuću na Senjaku, gde su njihova deca i odrasla.

Sa Stevom je bila do njegovog poslednjeg daha 28. decembra 2005. godine. Ćerka Ivana je u svojim memoarima opisala poslednju noć kraj postelje oca, iz čega se vidi koliko su njeni roditelji bili posvećeni jedno drugom i koliko je porodica bila bliska.

- Stevinu poslednju noć probdeli smo zajedno kod kuće, on, mama, ja i pas Bimbo. Ležao je kraj njegovih nogu nepomičan, nepomičniji od Steve, a ja sam čitavu noć pevala svom tati - napisala je Ivana Žigon u svojim memoarima.

Kraj života

Glumica neponovljive lepote preminula je na današnji dan (10. aprila) 2018. godine u Beogradu, posle kraće bolesti. Sahranjena je na Novom groblju u Beogradu.

Pored fotografija iz najranije mladosti na kojima izgleda savršeno, ljepota je nije napuštala ni u kasnijim godinama. Tokom sedamdesetih i osamdesetih godina plenila je harizmom i posebnom energijom.

- Ja zaista ništa ne radim na tome. Skoro su isto pitanje postavili jednoj italijanskoj književnici, a ona je rekla "zaboravite kad ste rođeni i počnite da živite u sadašnjem trenutku", tada sam i ja shvatila da je to možda recept za mladolikost i dugovečnost - otkrila je svoju tajnu jednom prilikom.

(Ona.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana