Legendarni pjevač i glumac Hari Belafonte umro u 96. godini

GS
Foto: Profimedia

Pjevač, glumac i neumorni aktivista Hari Belafonte umro je u 96. godini.

Uz izvođenje svjetskih hitova poput Dej-O (Banana Boat Song), osvajanje Toni nagrade za glumu i pojavljivanje u brojnim igranim filmovima, Belafonte je proveo život boreći se za razne ciljeve.

Finansirao je brojne inicijative 1960-ih za donošenje građanskih prava Amerikancima crne rase; vodio kampanju protiv siromaštva, aparthejda i side u Africi; i podržavao je političare na strani levice kao što su bili kubanski lider Fidel Kastro i venezuelanski vođa Hugo Čavez, piše Gardijan.

Vijest o njegovoj smrti potvrdio je njegov predstavnik za štampu.

Odrastao u siromaštvu, borio se sa disleksijom


Belafonte je rođen 1927. u radničkom Harlemu u Njujorku, a osam godina djetinjstva proveo je na Jamajci, rodnoj zemlji svojih roditelja. Odrastao je u siromaštvu. Vratio se u Njujork kada je došlo vrijeme da krene u srednju školu, ali se borio s disleksijom i napustio je školu u ranim tinejdžerskim godinama.

Radio je povremene poslove na pijacama, a zatim se prijavio u američku mornaricu sa 17 godina u martu 1944. u Nju Džerziju.

Nakon što je rat završio, radio je kao pomoćnik domara, ali je želio da postane glumac nakon što je gledao predstave u njujorškom" Amerikan Negro Teatre", zajedno sa kolegom ambicioznim glumcem Sidnijem Poatjeom, prenosi ŽenaBlic

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana