Kultna himna o raskidima: Kojoj ženi je Bora Čorba posvetio "Dva dinara druže"? (VIDEO)

GS
Foto: Telegraf

Bora Đorđević preminuo je danas, 4. septembra, u 72. godini.

Do posljednjeg daha bio je smješten u bolnici u Ljubljani, zbog ozbiljnih problema koje je imao sa plućima.

Mnoge svoje pjesme posvetio je svojim ljubavima, a za neke se to samo pretpostavlja.

Dva dinara druže

Ona je imala nadimak "Okrutna Maja", kako su je zvali u rokenrol krugovima, jer je bila odgovorna za slamanje srca legendarnog frontmena Riblje Čorbe. Maja Jovanović bila je vjerenica Bore Đorđevića, čiji je raskid vjeridbe ovjekovečen u pjesmi, koju neki i danas smatraju "himnom" svih raskida - "Dva dinara druže".

Ona je u dokumentarnom filmu "Dozivanje anđela" koji se bavi fenomenom rok grupe "Riblja čorba" ispričala detalje o svom odnosu sa Borom, kako su se vjerili veče pred njegov odlazak u vojsku, zašto su raskinuli i kako je objavljivanje pesama posvećene njihovoj vezi bio šok koji je doživjela "pesnicu u glavu".

Kako je ispričala, pokušavala je da se prisjeti svega šta se dešavalo tih godina, njihovog upoznavanja i prvih trenutaka, ali jedino čega se jedino čega se zaista sjeća je trenutak kada je saopštila bratu da se vjerila.

- Ja se budim ujutru, moj brat dolazi u sobu i ja mu kažem – e znaš šta, ja sam se verila. I čini mi se da je to urađeno sa onim od ključeva… ono što povezuje ključeve, e to je trebalo da izigrava prsten. On je sutradan otišao u vojsku i mi smo nadalje krenuli da se dopisujemo - otkrila je Maja u dokumentarcu.

Ona je pokazala i jednu od retkih zajedničkih fotografija koje je sjećaju na taj period.

- Tih nekoliko sličica koje imam, baš sam to pogledala pre neki dan… e sad jedna od fotografija je da ja stojim sa strane i gledam u Boru koji je u vojničkoj uniformi, nasmešen i onako lep kakvim ga je Bog dao, a pored njega su neke dve devojčice. One su tu došle, videle su zvezdu. Ej došao u Doboj neko ko je snimio ploču. I vidim se ja na toj slici kako gledam sve to nekim strašnim pogledom. Ja se zaista toga ne sećam. Ali eto takva je situacija bila - prisjećala se.

No, ovdje je riječ o osvetničkoj pjesmi koja je nastala u vojsci nakon oproštajnog ljubavnog pisma. "Dva dinara druže" koja počinje riječima: "Dečurliji našoj smišljasmo imena, voleh je sve više svaki božji dan, ubedih se najzad, to je prava žena, zajedno smo štedeli za stan", kako se ispostavilo, prilično je autentičan događaj koji je duboko potresao lidera Riblje Čorbe, što je i Maja potvrdila u dokumentarnom filmu.

- Planirali smo venčanje, sve smo organizovali. Smišljali smo i imena za decu. I ja samo u jednom trenutku shvatim da ja taj život neću moći da vodim. Završili smo telefonom ili pismom… ili tako nešto. I nikad se više nismo videli. “Dva dinara druže” je pesnica u glavu, a o ovoj “Srećan put pišo moja mala” i da ne pričam. Pa tu se eksplicitno pominje tata general, dobila si sve što si htela… ma ne daj Bože. Za mene to nije bio horor nego da sam mogla da ga ubjem, ubila bih ga. To je bio užas za mene - ispričala je bivša vjerenica legendarnog pjevača:

- Kad je napisao "Dva dinara druže", raznežio me, ali kad sam čula da je obelodanio pesmu "Srećan put pišo moja mala", skamenila sam se. Pisao je da sam imala prljavu intimu, ko mi je otac, obelodanio gde živim. To je stvarno bio šok, piše Telegraf.

I druge žene inspirisale su muziku Riblje Čorbe, kao što su pjesme "Ostani đubre do kraja" ili "Lutka sa naslovne strane", a roker je uspješno kroz muziku pisao svoj život. Bio je oženjen 30 godina sa Draganom, a trenutno je braku sa mnogo mlađom atraktivnom Slovenkom Dubravkom, zbog koje se preselio u Ljubljanu, i sa kojom je u braku od maja 2016. godine.

- Moja poslednja ljubav prihvatila je da se uda za mene. Ona će biti mlada, a ja staroženja, tako me s pravom nazvala. Venčali smo se 25. maja, na Dan mladosti, u Grčkoj na Santoriniju - izjavio je Bora svojevremeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana