Kao u filmu: Tihomir porodio suprugu ispred kuće

GS
Foto: Ilustracija

ZADAR- Tihomir Vukoja iz Pakoštana, koji nije ni planirao da bude na porodu smatrajući da to nije za njega, spletom okolnosti porodio je svoju suprugu ispred porodične kuće, piše Zadarski list.

Sve je započelo u petak oko osam ujutro. Ustali su on i supruga Barbara mu je rekla da su krenuli trudovi i da će roditi, ali da nema razloga za paniku jer je velik razmak između trudova.

"Spremio sam svoju drugu djecu, doručak i sve to. I supruga se krenula spremati. Odveo sam djecu do svojih roditelja, koji žive u kući odmah pored nas. Kad sam se vratio, naglo su joj skočili trudovi, s deset minuta razmaka na svakih dvije minute, već od bolova nije mogla ništa, ni hodati.

"Htjeli smo zvati svoju kumu koja je babica, ali nije mogla doći, i ona ima troje djece, pa smo krenuli sami", rekao je Tihomir kojem je supruga prvo rekla da ne treba zvati hitnu.

Tihomirov brat pripremao je automobil, a oni su se krenuli spuštati s drugog sprata.

"Pukao joj je vodenjak, ali rekla mi je da nema panike, da je voda čista. Srećom je supruga upućena u sve, a nije ni ona paničar, ovo nam je treće dijete. I spuštali smo se, ali kad smo došli do srednjeg sprata, rekla mi je da ipak ne može i da zovem hitnu, što smo odmah i napravili.

Zadarski list

Onda je opet krenula hodati, uspjeli smo se spustiti s sprata, sjeli u automobil, no nismo prešli niti deset metara kad je dijete počelo izlaziti. Onda smo stali kod komšije na parking, praktički na makadam. Rekla nam je da donesemo peškire, vodu i plahte.

Supruga nas je koordinisala dok je rađala, znala je sve što treba i kako. Došle su i moje snahe, moji roditelji, svi su pomagali", ispričao je otac.

S obzirom na to da je od Pakoštana do Zadra bila ogromna gužva u saobraćaju, smatra da je bolje da se sve odvilo ispred kuće, nego na putu prema bolnici.

"I tako, krenula je rađati i u jednom trenutku mi je rekla da uhvatim dijete, da izlazi! Ovo je prvi put da sam bio na porodu, govorio sam da neću biti na porodima, da to nije za mene, i evo šta se dogodi", govori Tihomir kroz smijeh.

Sve se odigralo vrlo brzo, trajalo je oko deset minuta, a razmišljali su jedino o tome da sve prođe dobro i da ostanu smireni.

"Sreća je što je moja žena dosta smirena, mene je malo hvatala nervoza, moram priznati, ljutio sam se na sebe što nismo prije krenuli prema bolnici. Ali, žena je bila baš trezvena, ona je smirivala moju majku i snahe, zna dosta o porodima, ima iskustvo od prije, a i dosta zna zahvaljujući kumi koja je babica, razgovaraju o svemu tome", rekao je Tihomir.

Najvažnije je ostati smiren

Radnici hitne pomoći su ostali iznenađeni.

"Mislili su da žena rađa, ne da se dijete već rodilo. Sve je dobro prošlo, pregledali su ih, prerezali pupčanu vrpcu, smjestili bebu, sad su u porodilištu, gdje su im svi čestitali", kaže Tihomir, koji u šali dodaje da ga sad prijatelji zovu "babica".

Svima koji se nađu u ovakvoj situaciji savjetuje da ostanu smireni.

"I prije su ljudi tako rađali. Naravno da je bolje otići prije u bolnicu, ali ako se nađete u ovakvoj situaciji, samo smireno, od panike se samo gore može napraviti", ističe Tihomir, koji zahvaljuje svima koji su došli i htjeli pomoći, ne stvarajući gužvu ni paničareći, ali i hitnoj pomoći i zadarskoj bolnici.

"Napravili su sve što je u ovoj situaciji bilo moguće, svaka čast svima", zaključuje otac malene Klare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana