Kako spasiti životinje od posljedica toplotnog talasa

GS
Kako spasiti životinje od posljedica toplotnog talasa

Ljeto i nevolje koje je donijelo, kako ljudima, tako i životinjama, svakodnevno nas muče, ali ljudi uvijek lakše izađu na kraj sa tegobama koje donosi vrućina. Kad je riječ o borbi sa vrućinom koju vode ulični ljubimci, ali i oni koji žive u domovima, ona je teže izvodljiva ukoliko nemaju pomoć čovjeka.

Korisnici Fejsbuka - vlasnici pasa, veterinari i drugi koji dolaze u kontakt sa kućnim ljubimcima - dijele savjete koje primjenjuju u najtoplijim danima kako bi njihovi psi i mačke bili bezbjedni i zaštićeni od posljedica toplote i sparine. Evo nekih savjeta koji se ovih dana intenzivno dijele.

Znate li da pregrijanog psa ne treba da polivate hladnom vodom, niti mu na leđa treba stavljati vlažne peškire?

Ukoliko to uradite, dobićete suprotan efekat od željenog: usljed hladnoće vene se skupljaju, a zbog visoke temperature (iznad 42 stepena) bjelančevine u krvi se zgrušavaju što krv čini gustom i viskoznom. Zbog takve kombinacije srce više ne može da dobije krv, a organi otkazuju jedan po jedan zbog nedostatka kiseonika. Rezultat je spora i bolna smrt. Ako pokušate da pomognete pregrijanom psu na ovaj način, on će uginuti.

Rješenje je u sljedećem: psu ponudite da popije mlaku vodu, a zatim mu ohladite šape, grudi i donji dio stomaka vlažnim peškirom. Psa potom stavite u hlad na vlažan peškir i obezbijedite mu vodu da pije kada god bude želio.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana