Kako Kinezi vaspitavaju djecu: Ovu rečenicu nikad ne bi rekli, a roditelji snose posljedice ako ih loše vaspitaju

GS
Foto: Ilustracija

Vaspitanje djece danas je veoma škakljiva tema budući da svjedočimo raznim scenarijima koji se javljaju kao posljedica lošeg vaspitanja. Od načina na koji se vaspitavaju djeca zavisi to u kakve ljude će da izrastu i da li ćemo na njih moći da se oslonimo u starosti.

Živimo u svijetu koji nam nameće mnoštvo obaveza i stresa, te nažalost, roditelji nemaju toliko vremena da se posvete djeci. Takođe, borba za egzistenciju dovodi do otuđenja na globanom nivou.

Zanimljivo je da i geografski faktor ima ulogu u vaspitanju djece, te se metode dosta razlikuju od države do države. Kinezi su poznati kao disciplinovan narod čiji model ponašanja prepisuju i drugi. Pa hajde da vidimo kako to Kinezi vaspitavaju svoju jdecu i da li možemo i mi da naučimo nešto od njih.

"Kinezi svoju djecu ne vaspitavaju tako što im izražavaju pozitivne misli, već isključivo koristeći jezik negativnosti", objasnio je za Global tajms sociolog Univerziteta u Pekingu, Šia Šuelaun.

Takođe, takvo vaspitanje je, možda, i proizvod komunističke filozofije i Konfučijevog učenja koji nije ohrabrivao romantiku u porodici, već samo blizak odnos oca i sina, kao i braće.

Insistiralo se na tome da djela govore više od riječi, a da je zajednički politički identitet važniji od emotivne i seksualne privlačnosti. Tako je u mnogim porodicama ostalo i danas, pa se riječi ljubav, volim te i slično, smatraju besmislicama koje nemaju dublju vrijednost.


U Kini odvikavaju djecu od pelena ubrzo nakon rođenja

Dok se u većini zemalja u svijetu djeca odviknu od pelena između dvije i tri godine, u Kini je situacija nešto drugačija. Naime, tamo roditelji odvikavaju djecu od pelena i uče ih na samostalno obavljanje nužde već s nekoliko mjeseci.

Možda zvuči suludo, ali kineska djeca su često „trenirana“ da obave nuždu kad začuju specifičan zvižduk, a to se u pravilu događa već od šestog do najkasnije devetog mjeseca.

U vrtićima ih uče kako treba da se ponašaju

Dok su oni mirno sjedili i čekali svoju vaspitačicu, nisu imali predstavu da će u njihovu učionicu ušetati maskirana nepoznata osoba. I dok u pokušavali da odgonetnu ko se krije iza misterioznog "čike", on je ušao među njih i jednom dječaku ponudio igračku. Kada je mališan to uzeo iz njegovih ruku, on ga je zgrabio i odneo u nepoznatom pravcu iako je on počeo da plače.

Ostala djeca su počela da se okreću oko sebe i da jecaju, shvativši da su u opasnosti. Nepoznata osoba se ubrzo ponovo vratila i pokušala isto. Iako je djelovalo da se neka deca dvoume i da bi rado prihvatila poklon, ona su držala prekrštene ruke i kategorički odbijala slatkiš ili igračku. Naučeni su da ništa ne uzimaju od nepoznate osobe, te na taj način svode manipulaciju nad njima na minimum.

Zakonske regulative

U nacrtu zakona o unapređenju porodičnog obrazovanja, roditeljima/starateljima će biti izrečena opomena i biti naređeno da prođu kroz programe usmjeravanja porodičnog obrazovanja ako tužioci utvrde vrlo loše ili kriminalno ponašanje kod djece pod njihovom brigom, prenosi Kurir.

"Postoji mnogo razloga da se adolescenti loše ponašaju, a neodgovarajući porodični odgoj ili njegov potpuni izostanak su glavni uzroci", rekao je Zang Tievei.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana