Kako lakše podnijeti nagle promjene vremena?

G.S.
Foto: Ilustracija

Ovih dana se naglo smjenjuju vremenske prilike, te smo tako nekoliko dana bio intezivan toplotni talas, a potom i obilne kiše.

Na nagle promjene vremena uglavnom se žale hroničnii bolesnici, a smjenjivanje temperatura utiču i na srce zdravih osiba, posebno sparina koja nastupi posle kiše.

Ipak ima načina da se zaštitimo, a savjete kako je najbolje rashladiti se i najzdravije, dao je profesor doktor Miljko Ristić, kardiolog.

„Nije samo temperatura ta koja utiče na naš organizam već i atmosferske prilike, tu je i brzina vetra, i vlažnost vazduha, da li je kiša, da li je grmljavina i tako dalje. Ima više faktora koji utiču na naš organizam, pre svega na kardiovaskularni sistem. Promene vremena delom utiču i na centralni nervni sistem, može doći do neke depresivne reakcije i tome slično. Velika vrućina u telu izaziva širenje krvnih sudova i gubitak tečnosti što rezultira padom pritiska, a svaki pad pritiska reaguje slabošću, malaksalošću, možda čak i nesvesticom. Zato treba biti oprezan kada se izlazi napolje na visokim temperaturama. Savet je da je bolje da sačekamo da prođu najveće temperature pa onda da izađemo napolje, to posebno važi za starije ljude“, govori Ristić.

„Što se tiče pacijenata koji boluju od kardiovaskularnih bolesti, oni jako brzo shvate da im visoke temperature ne odgovaraju te se trude da tada ni ne izlaze“, rekao je Ristić i osvrnuo se na značaj prevencije, prenosi B92.

„Prevencija je, ne samo za srčane bolesnike - najbolje je sediti u kući, korstiti klimu ili sedeti u hladovini. Takođe, tu je i tuširanje. Što se tiče hrane, trebalo bi se preorijentisati na više biljne, manje kalorične hrane. Masna hrana, a posebno meso, pogoršava našu moć kompenzacije visokih temperatura“, rekao je dr Ristić za televiziju Prva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana