Jedino mjesto u Srbiji gdje rastu Natalijina i srpska ramonda

GS
Foto: Nova.rs

Teja Dora s pjesmom "Ramonda" predstavljaće nas na Evroviziji, a neobičan lila cvijet je iznova zaintrigirao Srbiju.

Male ljubičaste cvetove Natalijine ramonde, o kojima pjeva Teja Dora, uglavnom viđamo na proslavama Dana primirja u Prvom svjetskom ratu, ali ovih dana cvjetovi te rijetke biljke, kao i srpske ramonde mogu se vidjeti u Jelašničkoj i Sićevačkoj klisuri. Pomenute klisure, prema riječima stručnjaka Zavoda za zaštitu prirode, jedina su mjesta u Srbiji u kojima se na istom prostoru, jedna pored druge, mogu naći srpska i Natalijina ramonda

Razlika između Natalijine i srpske ramonde

Obe biljke botaničari nazivaju „feniks“ biljkama jer mogu da ožive maltene od kapi vode, iako su prethodno bile potpuno sasušene mjesecima ili godinama.

„Na prvi pogled nema razlike između tih biljaka, ali postoji kada malo bolje pogledate. Osnovna razlika je u rasporedu kruničnih listića. Kod srpske ramonde krunični lističi su potpuno razdvojeni, dok se kod Natalijine ramonde krunični listići preklapaju“, rekla je za Novu.rs stručni saradnik Zavoda za zaštitu prirode Dragana Nedeljković.

Ona je kazala da su obe biljke tercijarni relikti, što znači da su preživjele ledeno doba do današnjih dana. Uglavnom ih možemo sresti u klisurama i kanjonima, jer su to mjesta koja su tokom ledenog doba sačuvale biljke iz roda ramonda. Srpsku ramondu, dodala je, otkrio je sredinom 19. vijeka botaničar Josif Pančić na Rtnju, dok je Natalijinu ramondu nešto kasnije na području Jelašničke klisure otkrio ljekar Sava Petrović.

Zašto se Natalijina ramonda tako zove?

„Srpska ramonda dobila je taj naziv jer je otkrivena na području Srbije dok za Natalijinu ramondu kruže priče da je dobila taj naziv jer je doktor Petrović, koji je radio kao lekar na dvoru kralja Milana Obrenovića, bio potajno zaljubljen u u kraljicu Nataliju. Priča se takođe da je Josif Pančić, koji je sa Petrovićem zajedno radio na determinaciji vrste, imao ideju da ta ramonda dobije naziv ramonda nisana, pošto je otkrivena u okolini Niša“, navela je Nedeljković.

Prema njenim riječima, srpska ramonda je nešto rasprostranjenija na Balkanskom poluostrvu i može se naći, osim u našoj zemlji i u Sjevernoj Makedoniji, Grčkoj, Albaniji i Crnoj Gori, dok se Natalijina ramonda može naći u Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i Grčkoj.

„Feniks biljke“

Bogosav Stojiljković, mlađi stručni saradnik Zavoda za zaštitu prirode, kazao je da su Natalijina i srpska ramonda bile široko rasprostranjene na ovim prostorima, dok je još vladala tropska i suptropska klima. Međutim, tokom duge geološke istorije, došlo je do promene klimatskih uslova i ramonde su jedino utočište našle u klisurama.

„Natalijina i srpska ramonda u poslednje vrijeme imaju neku tendenciju opadanja broja (brojnosti), ali je izuzetno mala s obzirom da uglavnom traže staništa koja su nepristupačna. Na mjestima gdje je dostupna ljudima, uglavnom je ugrožavaju kolekcionari biljaka, koji je sakupljaju za herbarijske zbirke ili za neku vrstu ilegalne trgovine“, izjavio je Stojiljković, prenosi Nova.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana