“Izvorno hrišćansko ime”: Roditelji ga sve više biraju za svoje djevojčice

GS
Foto: X.com

Od davnina su postojale brojne nedoumice da li je Lara žensko ime „samo za sebe“ ili nadimak tj, skraćeno od Laura ili Larisa, a od kojih se smatra da originalno i vodi porijeklo.

Ipak popularnost i zastupljenost ženskog imena Lara posljednjih godina, „per se“ govori u prilog tome da je ovo žensko ime lično ime koje se sve više daje djevojčicama.

Porijeklo ženskog imena Lara

Prema brojnim teorijama, porijeklo imena Lara se dovodi u vezu sa pomenutim imenom Laura, a koje je takozvano „izvorno hrišćansko ime“, i porijeklom je iz grčkog odnosno iz latinskog jezika.

Prema drugoj poznatoj teoriji, ime Lara, kao i samo ime Laura, potiču od imena grada Larisa u Grčkoj (oblast Tesalija).

Treća, i najpouzdanija hipoteza, odnosi se pak na porijeklo imena Lara od riječi latinskog porijekla „laurus“, a što ima značenje lovor (kao biljka) ili „lovorov vijenac“ (kao simbol pobjede).

Neka druga tumačenja, dovode ime Lara sa riječju „lar, laris“, koja je takođe porijeklom iz latinskog jezika, a koja je u vrijeme Starog Rima označavala božanstva koja su bila zaštitnici kuća, imovine i ostalih „dobara“.

Značenje imena Lara

Značenje imena Lara je dvojako, te ako se uzme u obzir da potiče od grčke riječi „laros“ tačnije od latinskog „laurus“, može da znači „ona koja štiti“; „žena zaštitnica“; „pobjednica“ ali i „ona koja je slatka, mila ili draga“, jer bukvalni prevod sa grčkog jezika pomenute riječi „laros“ ima značenje „slatko, slatkiš, šećerlema“.

Kada se sa druge strane uzme u obzir starorimsko značenje riječi „lar“ ili latinsko značenje riječi „laurus“, Lara se može „protumačiti“ i kao „pobjednica“; „junakinja“; „kućepaziteljka“; „pravda“; „borac za pravdu“; ili kao „žena koja štiti tuđe i pomaže u nevolji“.

Zastupljenost ženskog ličnog imena Lara u zemljama regiona

Statistički podaci iz nekoliko prethodnih godina (a posebno oni iz 2017. i 2016. godine), veoma jasno pokazuju da se u Srbiji ime Lara nalazi na 30. mjestu na listi od 100 najpopularnijih ženskih imena, sa stalnom tendencijom „porasta“ svoje zastupljenosti;

U Hrvatskoj se ime Lara, „kotira“ nešto bolje na listi od stotinu najpopularnijih imena za rođene djevojčice u toku 2017. godine, te tako zauzima „odličnu“ 15-tu poziciju, a ni malo ne „zaostaju“ ni imena Laura (koje se nalazi na 14. mjestu) ili pak „izvedenice“ Klara; Zara; Lora ili Tara;

U Bosni i Hercegovini, na listi od stotinu najtraženijih ženskih ličnih imena, a prema podacima iz 2017. godine, vlastito ime Lara se nalazi na 66. mjestu, dok su nešto bolje na listi „pozicionirane“ izvedene forme imena, kakve su prema tvrdnjama etimologa – Sara (na 3. mjestu); Sajra (na 20. mjestu); Lana (na 24. mjestu); Zara (na 39. mjestu); Tajra (na 56. mjestu) ili Klara (na 65. mjestu).

Nadimci, izvedena i skraćena imena ženskog imena Lara

Kako je samo lično ime Lara, moglo da se lako protumači kao nadimak ili skraćenica od „punog“ vlastitog imena Larisa ili Laura, a što je na početku teksta već i napomenuto, smatra se tako ni da ime Lara kao lično osobeno ime, nema nadimke ili „skraćenije“ verzije, te se u obzir mogu uzeti samo izvedena imena kakva su – Larija; Larna; Laorena; Mara; Dara; Sara; Zara; Tara; Klara ili Lana, piše sajt Značenje imena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana