Istraživanje pokazalo da li mačke vole poljupce

GS
Foto: Instagram

Mačka može za tren oka da promijeni raspoloženje i da se iz povučene i ljupke ljubimice pretvori u razjarenu zvijer koja šišti i grebe. Ponekad i vlasnikov zagrljaj može da je iritira, a o poljupcima da ne pričamo.

Zašto neke mačke ne podnose poljupce?

Mačke je lako voljeti, posebno mirne i prijateljski raspoložene rase. Vlasnici uživaju u njihovom mekom krznu, divnim očima i privrženosti, i dopuštaju da pokažu naklonost skakanjem u krilo, predenjem i mjaukanjem.

Gotovo svaki vlasnik uzvratiće ljubav tako što će mačku uzeti u naručje i maziti, a nerijetko i ostaviti poljubac na njenoj glavi ili licu. Ipak, treba razmisliti o tome da li mačke vole poljupce.

Da li mačke shvataju ljudske poljupce?
Odgovori leže u njihovom ponašanju i govoru tijela.

Da li mačke razumiju šta znači poljubac

Mačke ne razumiju poljupce, niti ih prepoznaju kao znak naklonosti, ali će ih tolerisati i cijeniti ako vjeruju vlasniku. One mogu da povežu poljupce sa drugim prijatnim stvarima, kao što su njuškanje, nježno duvanje u njih, spuštanje čela za njuškanje ili dodirivanje nosem. Mačke čitaju naš govor tijela, pa ako im poljupcima pokazujemo nježnost, to znači da im poklanjamo pažnju koja im prija.

Nekim mačkama će se dopasti naklonost u obliku dodirivanja, maženja, pa čak i ljubljenja, dok druge mačke postavljaju granice. Bez obzira na to, mačke su nestalne: možda ujutru neće biti raspoložene za poljupce, ali će ih tražiti popodne.

Kako mačke "čitaju" poljupce vlasnika

U zavisnosti od socijalizacije i odnosa vlasnika prema mački od njenog najranijeg uzrasta zavisi i tolerantnost ljubimice na poljupce. Mačke koje su oduvijek mažene i ljubljene će trpjeti ovakve izlive nježnosti u odnosu na mačke čija socijalizacija nije uključivala bliske kontakte sa vlasnikom. Osim toga, neke dobro socijalizovane mačke će prihvatiti poljupce od ljudi koje dobro poznaju ili sa kojima imaju jaku vezu.

Mačke pokazuju naklonost vlasniku na neke čudne načine, ali i tako što borave u njegovoj blizini i učestvuju u svemu što radi, bilo da gleda televiziju, radi na računaru ili se bavi drugim poslovima u domu. Mačke takođe pokazuju afinitet prema svom čovjeku na isti način na koji pokazuju naklonost drugim mačkama - trljanjem o lice ili guranjem glave u neki dio tijela.

Može li mačka dati do znanja da ne voli poljupce
Znaci da mački poljupci ne prijaju mogu da budu suptilniji, ali ako obratite pažnju, oni će biti očigledni. Ako se mačka povlači kada se približite njenom licu ili povuče uši u stranu, okreće glavu ili se udalji od vas, nemojte insistirati da nastavite sa namjerom da je ljubite. Može se desiti da vas mačka udari šapom ili da zašišti, ali je to znak da ste prešli granicu, prenosi Telegraf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana