Igumanija Nektarija objasnila zašto muškarac ne smije u crkvu sa kapom, a žena bez marame

G.S.
Foto: Ilustracija

Narodni običaji i crkvena pravila nose duboku simboliku i značaj u hrišćanskom vjerovanju.

Starješina sestrinstva Manastira Kalenić objašnjava važnost poštovanja svetih kanona prilikom ulaska u svetinju.

Jedna od čestih dilema vjernika jeste pitanje prikladnog ponašanja i izgleda pri ulasku u svetinju, naročito kada je riječ o pokrivanju glave kod žena. Ova dilema ponekad izaziva nedoumice i rasprave među vjernicima, koji, nedovoljno upućeni, često pokušavaju da pronađu odgovor u svetim knjigama, pri čemu ih tumače prema sopstvenom shvatanju, što ne mora uvijek biti ispravno.

Međutim, važno je razumjeti da Sveto pismo i crkveni kanoni zahtjevaju ne samo poznavanje, već i duhovnu mudrost kako bi se pravilno protumačili i primjenili.

Jedno od ključnih mjesta u Svetom pismu koje se tiče ove teme nalazimo u Poslanici apostola Pavla. Apostol daje uputstva o ponašanju u crkvi, posebno o odnosu žene prema pokrivanju glave prilikom molitve i bogosluženja. Kako tumači mati Nektarija, igumanija manastira Kalenić, Pavlova riječ je jasna i nepobitna – žena ne smije ulaziti u crkvu nepokrivene glave, dok muškarac, s druge strane, ne smije ulaziti s pokrivalom.

- Apostol Pavle kaže, kada ulazi u crkvu, žena ne sme da uđe bez pokrivala, a čovek ne sme da uđe sa pokrivalom. Kaže, glava crkve je Hristos. Ako čovek uđe sa pokrivalom, sramoti Hristovu glavu. Ako žena uđe bez pokrivala, ona sramoti muževljevu glavu. A žena koja neće da uđe sa pokrivalom, treba da se šiša. Baš tako apostol Pavle kaže - ističe igumanija Nektarija i dodaje:

- Tako su govorile i naše bake, da je sramotno da žena uđe bez pokrivala. I da bude onako kako je Bog stvorio. Kada prilazi svetoj ikoni, na toj ikoni je izobražena ili Majka Božja, ili Gospod, ili Sveti Sava. Da celiva ikonu kakvom ju je Bog stvorio, a ne da ostavi na ikoni ono što je namazala po usnama.

Ova učenja ne odnose se samo na pitanje spoljašnjeg izgleda, već mnogo dublje ukazuju na unutrašnji odnos i poštovanje prema crkvi, svetinjama i samom Hristu.

Odjevanje i pokrivanje glave postaju simboli poštovanja, skromnosti i svijesti o svetosti prostora u koji vernik ulazi. Posebno se naglašava značaj prilaska svetim ikonama i pričešću. Mati Nektarija ovdje upozorava na svetost samog čina pričešća:

- Došla je da se pričesti, došla je da primi Hrista, došla je cara da primi, a ona ušla u crkvu ne u liku kakvim ju je Bog stvorio, nego u liku ko zna koga.

Iz ovih riječi jasno je da fizički izgled i pokrivanje glave nisu samo puko poštovanje običaja, već duboko ukorjenjeni simboli duhovne discipline i vere. Naša tjelesna spoljašnjost odražava stanje naše duše, a poštovanje crkvenih kanona pomaže nam da ujedinimo duhovno i tjelesno, u pokajanju i smirenju pred licem Božjim, prenosi Republika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana