Glumica sa najviše Oskara: Buntovnica koja je bila u ljubavnoj aferi dugoj 26 godina

G.S.
Glumica sa najviše Oskara: Buntovnica koja je bila u ljubavnoj aferi dugoj 26 godina

Zvali su je prvom damom američkog filma.

Jedna od najvećih zvijezda Holivuda Ketrin Hepbern rođena je 12. maja 1907. u Hartfordu u državi Konektikat. Tokom 1930-ih godina 20. vijeka, postala je jedna od najvećih holivudskih zvijezda zahvaljujući svojoj ljepoti, duhovitošću i snagom kojom je prožimala svoje likove.

Poticala je iz liberalne porodice, koja su još kao malu ohrabrivali da ne ćuti i da jasno izrazi svoje stavove i mišljenje. Otac joj je bio Tomas Hepbern po zanimanju urolog, a majka Ketrin Marta Hoton - aktivni borac za ženska prava.

Još kao tinejdžerka doživjela je veliku tragediju. Naime, Ketrin je u aprilu 1921. godine pronašla svog brata Toma obješenog potkrovlju. Njena porodica je dugo krila razlog njegove smrti, navodeći da je razlog smrti bio loše izveden trik.

Pohađala je ženski koledž u blizini Filadelfije i tamo se zaljubila u glumu. 1928. godine diplomirala je filozofiju i istoriju, a slijedećih nekoliko godina je provela glumeći u predstavama u Njujorku, pojavljujući se na Brodveju i van njega.

Nakon udaje za Ladloua Smita (njihov brak je trajao do 1934. godine), napušta glumu. Kako joj je posao nedostajao, brzo se vratila svom životnom pozivu. Uloga Antiope u predstavi “Suprug ratnice” joj je donijela popularnost u Njujorku dobre kritike koje su stigle do Holivuda.

Film je brzo postao hit, za “Radio Pictures” je Katrin ponudio dugoročni ugovor za snimanje filmova. Osvojila je prvog Oskara samo godinu dana nakon snimanja prvog filma za nastup “Morning Glory”.

Uloga Džo u adaptaciji romana L.M. Alkota “Male žene” joj je donijela veliko priznanje, a glumica je u cijelom svijetu postala poznata kao upečatljiva pojava na ekranu s jakom inteligencijom, jedinstvenom među glumicama.

Godine 1942 snima film “Žena godine”, gdje je radila sa sa velikim zvijezdama - Džejmsom Stjuartom i Spenserom Trejsijem sa kojim je započela vezu, tačnije aferu koja je trajala punih 26 godina. Njih dvoje su proglašeni za jedan od najboljih parova na filmskom platnu i zajedno su glumili čak u 9 ostvarenje.

Ova diva je bila poznata po svojim nekonvencionalnim stavovima. Odbila je da igra tradicionalnu ulogu holivudske starlete izvan ekrana, nije se šminkala stalno niti često davala intervjue: “Ako se budete pridržavali svih pravila, propustićete sve što je zabavno”, govorila je.

Za Oskara je nominovana 12 puta, ali dodjela nagrada nije bila po njenom ukusu. Ikona i diva se pojavila se ceremoniji samo 1974. kako bi podržala prijatelja, producenta Veingartena.

Skupila najveću kolekciju zlatnih figura, a osvojila ih je za filmovime “Jutarnja slava” (1933), “Pogodi ko dolazi na večeru (1967), “Lav zimi” (1968) i “Na zlatnom jezeru” (1981). Preminula je u svojoj kući u Old Sajbroku 2003. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana