Glumac koji je živio kao da ga je neko prokleo: "Uzalud smo Milena i ja preklinjali, pop Maca nam je ubio majku"

GS
Glumac koji je živio kao da ga je neko prokleo: "Uzalud smo Milena i ja preklinjali, pop Maca nam je ubio majku"

Niko nije imao nesrećnije djetinjstvo od Mihaila Miše Janketića, srpskog glumca koji je preminuo u maju 2019. godine.

Njegov otac Radomir je bio pravnik, a majka Milica učiteljica. Pošto je bio u partizanima, Radomira su četnici odveli u zatočeništvo. Uspio je da pobjegne u Grčku i da se pridruži partizanima, ali pred kraj rata ga je slučajno ubio jedan Grk.

Majku su četnici osudili na 21 godinu robije, ali ju je ubio četnički glavar, pop Milorad Vukojičić zvani Maca, sa kim je išla u gimnaziju. Iako je bio mali, morao je da brine o sestri Mileni, a najveći dio djetinjstva je proveo u sirotištima.

Učiteljica je htjela da mu kaže gdje živi čovek koji mu je ubio majku, ali on to nije želio da zna. Glumačku karijeru je započeo kao pjevač. U početku je pjevao pjesmu o siročetu koje je dozivalo majku, a kasnije je napredovao. Sa dvanaest godina je imao putujuće pozorište i nastupao je sa svojim vršnjacima. Ciganka mu je gledala u dlan i rekla je njegovoj strini da će postati poznat i da će svi u Jugoslaviji znati njegovo ime.

"Majka je radila na pošti. I tog dana kad smo ispraćali kolonu partizana i dočekivali kolonu Nemaca, majka je od naših dobila zadatak da ostane. Da i dalje radi na pošti. Iako za Nemce... jer će naši opet doći. Jednoga dana ispratili smo i kolonu Nemaca. Sa druge strane u grad je ušla kolona četnika. Moja majka Milica radila i dalje na pošti. Sada za četnike. Ubrzo su počeli da je pozivaju u komandu. Prepoznao ju je četnički glavar, pop Maca. Nekada su zajedno išli u gimnaziju. Pop Maca je u Pljevljima pronašao još nekoliko partizanskih žena", ispričao je Janketić jednom prilikom za TV Novosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana