Evo kako da smanjite račun za struju tokom ljeta

TV Prva
Evo kako da smanjite račun za struju tokom ljeta

Uređaji za rashlađivanje tokom vrelih ljetnjih dana bukvalno nam jedu struju i dovode do znatnog uvećanja računa.

Elektromehaničar Branko Zrnić otkrio je trikove kako da uštedimo na električnoj energiji tokom vrelih ljetnjih dana.

– Ako uređaj radi konstantno, a manje je snage, on je i tada veliki potrošač električne energije. Ljude treba obavijestiti kako da u postojećem stanju manje potroše, a da zadovolje svoje potrebe.  Svi rashladni uređaji imaju kondenzatore gdje se gas hladi. Kad su topli dani, kad je viša temperatura, onda taj gas ne može brzo da se ohladi i ulazi vruć u sistem i tako non stop radi. Što je slučaj kod nas.  Da bi manje vremena trošio električnu energiju, recimo frižider ili zamrzivač, bar smanjite na jedan podiok. Ako je na dvojci, smanjite na jedinicu. On će vam isto hladiti, ali neće dugo raditi. Tako dobijate da vam uređaj troši duplo manje električne energije – objašnjava elektromehaničar Zrnić.

Ističe da isto važi i za bojler, a kada je klima u pitanju, jako je važno da je ne držimo uključenu non stop.

– Suština je da odmorimo uređaj, da ga gasimo čak i na deset do petnaest minuta. Nama to neće mnogo značiti, ali je dobro je se sprečava pregrijevanje klime koje bi moglo da dovede i do požara. Takođe je važno i da temperaturu na klimi ne držimo nisko, već kao što doktori savjetuju – 5 do 7 stepeni razlike – objašnjava Zrnić.

Kada je u pitanju bojler, objašnjava da se voda grije na 60 do 80 stepeni, međutim, kada bi se temperatura samo malo smanjila, trošilo bi se i do 50 odsto manje struje, objašnjava Zrnić.

– Ako bi se grijala voda na 40, 45 stepeni i da se ne rashlađuje tokom kupanja, kao i da se bojler isključuje samo tokom kupanja dovelo bi bar do 50 odsto uštede električne energije. Samo na bojleru jedna četvoročlana familija može da uštedi i do 25,07 KM (1500 dinara), može samo po bojleru mjesečno. A kod frižidera se može uštedjeti i do 150 kw/h – objašnjava Zrnić za “Prva” TV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana