Djed Miloš Nikitović ima skoro 100 godina, a još uvijek vozi bez problema

G.S.
Djed Miloš Nikitović ima skoro 100 godina, a još uvijek vozi bez problema

Da su godine samo broj pokazuju nam "vozačka priča" jednog 97-godišnjeg djeda. Miloš Nikitović je ponio titulu najstarijeg vozača u Požegi.

Iako gazi desetu deceniju, Miloš još uvijek zna da se provoza automobilom. A da se opreznijom vožnjom i pridržavanjem propisa može bezbrižno dočekati penzija i uživati u životu, Milošu su potvrdili i ljekari koji su mu na pregledu konstatovali vitalnost i produžili vozačku dozvolu za još dvije godine.

– Ja sam 1953. polagao vozački ispit. I od tada više nikada nisam imao problema. Nijednog minuta mi nije oduzeta vozačka dozvola. Trideset pet godina sam vozio u firmi, putnička kola, direktora vozio. Ali nikada nisam imao nikakvih problema, ništa, ništa – naglašava Miloš.

Miloš kaže da formu održava kretanjem na sopstveni pogon, a u dobroj kondiciji je i njegov brat. Za dugovečnost smatra da je zaslužna genetika od majke koja je živjela 97 godina.

– Brat je stariji malo od mene. Nije malo, dvije godine. Ali je isto, još uvijek se kreće, isto je sve. Samo on ne nosi štap. I ja ga nosim onako, ne znam ni ja radi čega – dodaje Nikitović.

Bezbrižnost u penzionerskim danima uživa i zahvaljujući brizi sinova, na koje se ponosi.

"Milion kilometara bez udesa"

– Miloš je vrlo bio ponosan na taj posao koji je radio. Najprije je vozio traktor, kad je došao iz vojske, pa prvi kombajn… I na sreću ta njegova karijera je bila vrlo uspješna da nije imao neke pehove. I evo, završio je tu karijeru kao vozač, vozeći putnički automobil, takođe milion kilometara bez udesa – napominje Milošev sin, Mile Nikitović.

Danas on sluša mlađe, a kako mu život nije bio lak, potomstvu je prenio najvažniju lekciju.

– Ja sam uvijek rješavao te probleme usput i sve izađe kako valja na kraju. Čovjek, ne treba nikad da se zapusti, uvijek neka razmišlja da uvijek postoji sutra – poručuje vitalni Miloš Nikitović.

Tako je kao vozač obišao i Evropu, a svuda se snalazio samo na maternjem jeziku. Zato treba čuvati korijene i tradiciju, tvrdi Miloš, koji vedrinom i humorom često sokoli mlađe od sebe, piše RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana