Da li treba zaista piti vodu čim otvorimo oči?

G.S.
Foto: Ilustracija

Voda je esencijalna hranljiva materija, što znači da je vaše tijelo ne može samo proizvesti dovoljno da zadovolji svoje osnovne potrebe.

Znamo da je konzumiranje vode od izuzetne važnosti, ali evo zanimljivog pitanja: da li je bitno i vrijeme hidratacije ? Naime možda ste nekad i sami čuli savjet da je čaša vode i to na prazan želudac najbolji način za početak dana, no treba li to stvarno biti prvo što radimo ujutru? Odgovor čini se nije tako jednostavan, prenosi Alo.

Voda je esencijalna hranljiva materija, što znači da je tijelo ne može samo proizvesti dovoljno da zadovolji svoje osnovne potrebe već je kako biste bili zdravi moramo uzeti iz spoljašnjih izvora.

Tijelu je ona potrebna za podmazivanje zglobova, regulaciju tjelesne temperature, prenos i izlučivanje hranljivih materija, no organizam stalno i gubi vodu kroz normalne procese kao što su mokrenje, znojenje, pa čak i disanje. 

Neki faktori, poput fizičkih aktivnosti, vrućeg vremena ili određenih lijekova mogu taj gubitak i ubrzati, a bez obzira na individualne potrebe za vodom, jedno je sigurno: trebali bi je piti svaki dan.

Budući da dok spavamo nije moguće zadržavati svu vodu, a tijelo je i dalje cijelu noć gubi, pijenje vode kad se ujutro probudimo ima smisla, prenosi Alo.

Budući da ne možete da pijete vodu dok dremate, vaše tijelo je ujutru prirodno dehidrirano. Konzumiranje vode kad se probudite nadoknađuje tečnost koju ste izgubili tokom noći, to posebno važi ako spavate otvorenih usta ili u toploj prostoriji, a još više ako ste noć prije pili alkohol.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana