Ako vas uhvati vir dok plivate, ovo spašava živu glavu

GS
Foto: iStock

Kada se prepustite riječnim avanturama, važno je biti spreman na moguće izazove kao što je vir.

Vir je nepredvidiva pojava u vodi koja može brzo da vas povuče i izazove opasnost po život. Evo nekoliko ključnih koraka koje treba slijediti ako se nađete u situaciji da vas uhvati vir na rijeci:

Ostanite smireni

Panika može otežati situaciju. Duboko dišite i pokušajte da ostanete smireni kako biste jasno razmišljali i brzo reagovali.

Ne pokušavajte direktno da plivate protiv vira

Vir stvara snažnu struju koja može biti jača od vaše snage plivanja. Umjesto toga, pokušajte da plivate horizontalno, paralelno sa obalom, kako biste se izvukli iz vrtloga.

Iskoristite priliku za spasavanje

Ako ste sa nekim, pokušajte da im date neki predmet koji mogu da uhvate (npr. grančica, veslo, konopac) kako bi vam pomogli da se izvučete. Takođe, pozovite pomoć ako je moguće.

Držite se leđima okrenutim nizvodno

Ovo može pomoći da se zaštitite od udaranja u prepreke ili obalu dok pokušavate da se izvučete iz vira.

Koristite sva sredstva za plutanje koje imate

Ako nosite prsluk za spasavanje ili neki drugi uređaj za plutanje, držite se za njega kako biste održali površinu vode i lakše se kretali.

Nakon izlaska iz vira, odmah se stabilizujte

Kada uspijete da se izvučete iz vira, odmah se okrenite na leđa i pokušajte da dođete do sigurne obale ili čamca. Provjerite da li je sve u redu sa sobom i eventualno pozovite pomoć ukoliko je potrebno.

Važno je biti svjestan potencijalnih opasnosti koje virovi predstavljaju prilikom rekreacije na rijeci. Sveobuhvatna priprema i brza reakcija mogu biti ključni faktori u spašavanju života u ovakvim situacijama, prenosi Najžena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana