Znate li šta se događa s vašim tijelom ako svaki dan jedete sir

GS
Foto: Unsplash

Hrana koju jedemo svaki dan najviše utječe na naše zdravlje, pa ako redno jedete sir, važno je znati što on čini tijelu kratkotrajno i dugotrajno.

Ako neko voli sir, stvarno voli sir i može pronaći način da ga ugradi u gotovo svaki obrok. Omleti iz kojih curi čedar, sezonske salate s kozjim sirom, ravioli punjeni mocarelom, pečeni brie…

Možda želite smršati i pitate se trebate li prestati jesti sir. Ili možda želite smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti. Ovdje registrirani dijetetičari objašnjavaju sve što trebate znati.

Sve dok niste prehrambeno osjetljivi na sir, registrirani dijetetičar Aleksis Njumen kaže da sir apsolutno može biti dio zdrave prehrane.

Sir je pun hranjivih tvari poput proteina, masti, kalcija, fosfora i vitamina A, B12 i D', kaže ona. Ona dodaje da određene vrste sireva (uključujući plavi sir, brie i švicarski sir) imaju posebnu vrstu masti koja se zove konjugirana linolna kiselina (ili CLA) koja može pomoći u smanjenju upale, kardiovaskularnih bolesti i pretilosti.

Aleks Kaspero, registrirani dijetetičar na DelišKovledžu, slaže se da sir može biti dio zdrave prehrane sve dok se jede umjereno i ako je u prehranu uključena i druga hrana bogata hranjivim tvarima. Dok sir ima nekoliko važnih nutrijenata, nitko ne može živjeti samo od sira. Kaspero kaže da, iako sir ima hranjive tvari poput proteina i kalcija, takođe sadrži zasićene masti i natrijum, koji mogu negativno utjecati na tijelo ako se konzumiraju prekomjerno. Zbog toga je važno držati se umjerenih količina sira i ne jesti ga previše, prenosi Kliks

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana