Znate li da jutarnja kafa goji ako je pijete na ovaj način

GS
Znate li da jutarnja kafa goji ako je pijete na ovaj način

Uživanje u kafi može imati više zdravstvenih prednosti za naš organizam. Osim što daje energiju i ima dobar ukus, mnogima je postala d svakodnevnih rituala. Zbog svojih svojstava, mnogima bi mogla postati još draža.

Naime, samo jedna dodatna šolja kafe ujutro može vam pomoći da smršate. Prema studiji objavljenoj u American Journal of Clinical Nutrition, ispijanje dodatne šolje nezaslađene kafe povezano je sa smanjenim rizikom od debljanja tokom četiri godine.

Studija se sastojala od učesnika koji su često ujutro uživali u napicima s kofeinom. Otkriveno je da su oni koji su konzumirali nezaslađenu dodatnu šolju kafe izgubili otprilike 118 grama tokom četiri godine. Međutim, oni koji su u kafu dodali malo šećera udebljali su se za 118 grama u istom periodu, prenosi Krstarica.

Treba istaći da ispijanje dodatne šolje nezaslađene kafe ujutro može zadovoljiti ukupni apetit, dajući mu osjećaj sitosti što često znači manje međuobroka tokom dana.

-Povećanje unosa toplog, niskokalorijskog napitka može poboljšati tjelesnu težinu jer povećanje tečnosti posebno tople tečnosti, može poboljšati osjećaj sitosti, što može dovesti do manjeg ukupnog unosa kalorija tokom dana - navodi Erin Palinski, dijetetičarka iz Nju Džerzija.

Dok šećer može poništiti učinke sitosti, Palinski je sugerisala da mlijeko ima prehrambene prednosti.

-Dodaci mlijeka mogu dodati proteine/masti, što može pomoći kod sitosti. Osim toga, mali broj pojedinaca koristi prekomjerne količine mijleka kao što to čine s dodanim šećerom, zbog sklonosti slatkišima - objasnila je.

Začini kao što je cimet takođe mogu zadovoljiti vašu potrebu za dodatnom slatkoćom kafe, a da pritom ne doprinesu debljanju. Dodavanje kafe dobro uravnoteženoj prehrani takođe smanjuje rizik od bolesti uključujući dijabetes tipa 2, kardiovaskularne bolesti i neke vrste raka.

Pored toga, kafa je stimulans pa podiže vašu stopu metabolizma u stanju mirovanja što vam omogućuje da sagorite više kalorija tokom dana. Takođe, dodatna šolja kafe ujutro će biti učinkovitija kada je reč o sagorevanju masti jer kada ste u stanju gladovanja, vaš nivo glikogena je nizak i kafa će vam pomoći kod gubitka masnog tkiva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana