Želite da zadržite preplanulu kožu i po povratku sa mora: Ovi trikovi će vam pomoći u tome

GS
Foto: Ilustracija

Izgled lijepo preplanule, tamne i osunčane kože godinama je najpoželjniji prirodni izgled ljeti, a ako ste ljubitelj bronzanog izgleda i po povratku sa odmora najbolji način da to postignete je da se pridržavate jednostavnih i veoma efikasnih savjeta stručnjaka.

Naime, kozmetičari i dermatolozi nas često obasipaju savjetima kako da zaštitite kožu od štetnog uticaja sunca, kako da je hidrirate i održite mekom i tokom najtoplijih dana, a imaju i nekoliko ključnih savjeta koji će vam pomoći da održite lep preplanuli ton kože.

Pratite ove savjete i zadržite preplanuo ten do kraja oktobra.

Tuširanje mlakom vodom

Jedno je jasno – ako želite da vaše sunčano putovanje potraje što je duže moguće, svakako se ne treba tuširati toplom vodom. Vruća voda isušuje kožu i dehidrira je, a brže uklanja ćelije kože, što će dovesti do ranijeg ljuštenja preplanulog tena. Generalno, izbjegavajte dugotrajno kupanje i tuširanje u toploj vodi.

Hidriranje kože tijela

Tokom vrelih ljetnih dana, nakon izlaganja morskoj vodi i suncu, koži je najpotrebnija dubinska hidratacija. Hidratacija kože je izuzetno važna prije, tokom i poslije sunčanja. Kožu možete hidrirati različitim proizvodima, poput krema, losiona ili ulja, važno je da ih koristite svakodnevno, a preporučuje se čak i dva puta dnevno. Možete nabaviti specijalne proizvode namijenjene njezi kože poslije sunca, koji često sadrže sastojke koji će doprinijeti prirodnom održavanju osunčanog tena, a istovremeno njeguju kožu iznutra.

Pijte puno tečnosti

Nije dovoljno nanositi losione da bi tijelo i organizam bili hidrirani. Vodite računa da unosite dovoljno tečnosti, idealno vode, jer ćete tako produžiti život svim ćelijama u vašem tijelu, uključujući i one na površini kože koje su potamnile.

Redovan piling

Iako bi mnogi instinktivno pomislili da će piling ukloniti preplanulost, pogrešili bi. Piling će ukloniti mrtve ćelije kože i zapravo je pripremiti idealno za sunčanje. Nakon pilinga koža je svježa i čista, a boja koju već imate trajaće duže jer se neće sušiti niti ljuštiti. Ali nemojte pretjerati, piling otprilike svake dvije nedjelje.

Jedite hranu bogatu beta karotenom

Šargarepa, mango, kajsije, paprika (crvena, narandžasta, žuta), slatki krompir, bobičasto voće, crvene jabuke i, zapravo, gotovo svako voće i povrće obojeno narandžasto su bogati vitaminom C i beta karotenom, koji su zaslužni za preplanuo izgled kože. Vitamin C je važan za izgradnju kolagena, dok su karotenoidi odgovorni za potamnjenje kože, ali i za održavanje preplanule kože. Zato ljeti napunite tanjir narandžastim i žutim voćem i povrćem, koje će vam obezbijediti duži preplanulost, ali i obezbijediti svom tijelu dovoljne količine svih potrebnih minerala i vitamina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana