Zašto nemate ravan stomak? Ovo su neki od razloga

GS
Foto: Ilustracija

Postići rezultat ravnog stomaka nije lako. Obično se greške do ovog cilja nalaze u pravilnoj ishrani, izostanku alkohola i cigareta, uz svakodnevnu fizičku aktivnost. Koje su to stvari koje nas sprečavaju da imamo ravan stomak.

Loše navike u ishrani mogu da dovedu do nadimanja, a to je nezdravo i nelagodno za naše tijelo.Takođe, tada se odlaže ili izostaje efekat ravnog stomaka.

„Poznato je da višak kalorija iz obilnih porcija hrane i pića zaslađenih šećerom može da dovede do povećanja masnog tkiva na stomaku", rekla je dijetetičarka Amber Pankonin.

Najčešće greške u ishrani koje izazivaju nadimanje su:

 

Mali unos vlakana

Ako tokom dana ne unesemo optimalnu količinu vlakana, kao posljedica se može javiti nadimanje stomaka i poremećaj varenja.

„Nedostatak dijetetskih vlakana može dovesti do zatvora ili drugih problema sa varenjem. Vlakna mogu poboljšati pokretljivost crijeva, što olakšava odlazak u toalet", istakla je dijetetičarka Pankonin.

Istraživači i ljekari sa Klinike Mejo predlažu da žene treba da unose 21-25 grama vlakana dnevno, a muškarci 30-38 grama.

 

Tijelo ne dobija dovoljno proteina

„Proteini pomažu u održavanju ravnoteže tečnosti u tijelu. Ako konzumirate previše jednostavnih ugljenih hidrata i premalo proteina, to može izazvati zadržavanje tečnosti i nadimanje", ističe dijetetičarka.

Klinika Mejo napominje da je preporučeni unos proteina za odraslu osobu 0,8 grama po kilogramu tjelesne težine. Na primer, osoba teška 75 kilograma treba da konzumira 60 grama proteina dnevno.

Ovo se može promijeniti u zavisnosti od uzrasta i nivoa aktivnosti. Kako starite, vašem tijelu je potrebno više proteina da spriječi gubitak mišića, za koji Klinika Mejo kaže da počinje između 40. i 50. godine. Ako pripadate ovoj grupi ljudi, vaše potrebe za proteinima se povećavaju na oko 1-1,2 grama po kilogramu.

Važno je znati da ako redovno vježbate potrebno vam je oko 1,1-1,5 grama po kilogramu. Za ljude koji se bave fizičkim vježbama, kao što su dizanje tegova, trčanje ili vožnja bicikla, potrebno im je oko 1,2-1,7 grama proteina po kilogramu.

 

Žvakaće gume - posebno bez šećera

Iako je ponekad korisno žvakati žvakaću gumu da biste odbili želju za hranom i grickalicama, to takođe može povećati nadimanje stomaka.

„Kada žvaćete žvaku, gutate vazduh, što može da dovede do nadimanja i neprijatnosti stomaka", objašnjavaju stručnjaci.

Žvakaća guma bez šećera sadrži šećerni alkohol koji izaziva nadimanje stomaka, gastrointestinalne tegobe,  a u nekim slučajevima dovodi i do dijareje.

 

Pijete na slamku

Uzimanje tečnosti na slamku može da dovede do nadimanja.

„Svaki put kada pijete na slamčicu, izazivate u vašem tijelu proces koji je kao uduvavanje vazduha u balon, pumpate vazduh u crijeva. Ovaj proces postaje još gori konzumiranjem gaziranih pića. Preporučuje se da tečnosti pijete iz čaše ili flaše", objasnili su naučnici.

 

Previše gaziranih pića

Gazirana pića dodaju mjehuriće u vaša crijeva, što može izazvati osjećaj da se područje oko stomaka širi.

Iako određena gazirana pića, poput gazirane vode, mogu biti zdrava, ako ste osjetljivi i redovno osjećate nadutost, možda bi vam bilo bolje da ih izbjegavate.

 

Previše alkohola

„Konzumiranje previše alkohola može doprinijeti višku masnoće na stomaku, što bi vas moglo spriječiti da dobijete ravan stomak koji želite. Prekomeran unos alkohola povezan je sa povećanjem tjelesne težine i većim strukom, jer alkohol sadrži prazne kalorije", rekla je dijetetičarka Pankonin.

„Važno je uzeti u obzir namirnice koje često kombinujemo sa alkoholom, poput pržene ili slane hrane, koje često izazivaju nadimanje", dodaje dijetetičarka.

Jedna studija je otkrila da alkohol može da doprinese prejedanju stimulišući nervne ćelije u mozgu povezane sa povećanim apetitom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana