Zašto je pametno piti čaj po ovoj vrućini?

GS
Zašto je pametno piti čaj po ovoj vrućini?

Ispijanje čaja nosi razne dobrobiti: od smanjenja rizika od srčanih oboljenja, snižavanja krvnog pritiska, ojačavanja imuniteta, do pomoći pri mršavljenju, no često se piše i da nas topli čaj ljeti može rashladiti, a naučnici su provjerili radi li se o mitu ili o istini.

Hemičar i istraživač dr Tim Bond kaže da nas topli napitak poput čaja zaista može rashladiti tokom vrućeg dana, te da je to razlog zbog kojeg se on u velikim količinama pije u Indiji.

Istraživanja sugerišu da se u uslovima koji dopuštaju potpuno isparavanje znoja temperatura tijela nakon konzumacije toplog čaja smanjuje više nego nakon konzumacije hladnog napitka, objasnio je.

Jedna studija provedena na grupi biciklista na vrućini otkrila je da hladno piće rezultira manjim smanjenjem topline i znoja i nego toplije piće. Razlog je vjerojatno promjena u senzorima topline u jednjaku i želucu; naime živci u našim ustima i gornjem dijelu probavnog trakta reaguju na toplinu, što senzor u mozgu navodi da proizvodi više znoja. Dok isparava, znoj nas učinkovito hladi.

No isto tako, morate znati kada je najbolje popiti topli čaj umjesto hladnog napitka.

Ako je postotak vlage visok, možda sav znoj neće napustiti površinu kože. Ako na sebi imate previše odjeće ili se znojite tako da znoj s vas kapa umjesto da isparava, tada ispijanje toplog napitka nije dobra ideja i bolje će poslužiti hladni napitak.

"Čaj sadrži kofein u nivoima koje poboljšavaju naše kognitivne procese, bez smanjenja hidratacije. Klinička istraživanja pokazuju tako i da čaj nudi ista hidratantna svojstva kao voda i pomaže u normalnoj ravnoteži hidratacije", zaključio je Bond, piše Večernji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana