Zašto je dobro da poljubite partnera ako ste imali loš dan

G.S.
Zašto je dobro da poljubite partnera ako ste imali loš dan

Osim što povećava intimnost, ljubljenje smanjuje stres kod ljudi i poboljšava opšte raspoloženje.

Svakim poljupcem tijelo počne da se uzbuđuje stvarajući velike količine "hormona sreće" u mozgu što utiče na raspoloženje i energiju. Uz to, pojačava se i imunitet, sagorijevaju kalorije (1,5 kalorija u minuti).

Ljubljenje utiče na tijelo na nekoliko načina: fizički, mentalno, emocionalno i duhovno.
Evo što se sve događa s telom kada se ljubite:

1. Ljubljenje pomaže da utvrdite da li postoji iskra između vas i partnera

Onog trenutka kad nekoga poljubite, možete da osjetiti milion osjećaja ili ništa. Poljubac je izvrstan "alat" s kojim možete da utvrdite da li postoji između vas i pertnera iskra. Tijelo tada šalje signal mozgu da odluči da li postoji kompatibilnost na temelju razmjene vaših senzacionalnih receptora.

2. Poboljšava raspoloženje

Fizički dodir usana s drugim usnama aktivira mozak. Vaš mozak reaguje na signal koji otpušta hormone oksitocina, dopamina i serotonina. Oni su poznati kao hormoni sreće koji poboljšavaju raspoloženje.

Kad je čovjek srećan, njegovo tijelo je preplavljano ovim hormonima. Tako da, ako imate loš dan poljubite svog partnera i popravite raspoloženje.

3. Ljubljenje pomaže u borbi protiv infekcija

Ljubljenje jača imunološki sastav braneći ga od infekcija. Istraživanja pokazuju da je ljubljenje dobro i za zube, jer iščekivanje poljupca pojačava protok pljuvačke u ustima, čisteći zube od nečistoća.

4. Povećava intimnost

Kada se ljubite s partnerom tijelo to prepoznaje kao način povezivanja. Kad se osjećate povezanima, počinjete da žudite za bliskošću s partnerom i za osjećajem sigurnosti. Mozak žudi za ljubavlju, sigurnošću i za povezanošću s drugim. Strastvenim poljupcem, dajete drugom do znanja da ga prihvatate i da želite da produbite intimnost.

5. Ljubljenje smanjuje stres

Naučnici se slažu da je poljubac poput injekcije, jača imunitet i smanjuje stres. Srce ubrzano lupa, metabolizam brže radi, a otpuštaju se hormoni poput oksitocina, koji ima smirujući učinak.

6. Ljubljenje podiže samopouzdanje

Prilikom povezivanja s partnerom i ljubljenja raste čovjekovo samopouzdanje. Što više se ljubite to se osjećate poželjnije, a s time i sigurnije i srećnije

7. Ljubljenje pomlađuje

Koristeći jezik tokom francuskog poljupca, istraživači kažu da čovjek pokrene čak 34 mišića i time vježba i liniju vilice održavajući je čvrstom.

8. Budi vašu seksualnost

Ako želite više strasti u vezi započnite sa strastvenim poljupcem. To je uvijek dobar put prema nečemu puno intimnijem.

9. Vrhunska vještina preživljavanja

Biti u neposrednoj blizini drugog čovjeka, znači da mu vjerujete. Dijelite svoj prostor i otvoreni ste za razvijanje dublje veze s njima. Ljubljenje podstiče pozitivne misli i pomaže da razvijete bolji odnos s partnerom, piše Your Tango.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana