Za one koji žele da smanje kofein – četiri napitka riješiće glavobolju, umor i bolove u mišićima

b92
Foto: pixabay

Kafu jednostavno obožavamo da ispijamo. Ali prečestim ispijanjem lako se može razviti zavisnost od kofeina. Ova zavisnost reflektuje se simptomima kao što su glavobolje, umor, bolovi u mišićima.

Stručnjaci zato kažu da je najbolje postepeno smanjivati količinu unosa kafe, kako bi se vaš organizam navikao na promjene. Napominje se i da je potreban povećani unos vode tokom perioda odvikavanja od kafe.
 Evo koja se pića preporučuju kao zdravija zamjena za kafu.

1. Zeleni čaj

Zeleni čaj takođe sadrži kofein, ali njegova količina je znatno manja nego ona koja se nalazi u kafi. Smanjivanje nivoa kofeina konzumiranjem zelenog čaja može pomoći u smanjenju osjećaja anksioznosti i poboljšanju sna. Takođe, u njemu se nalazi dosta antioksidanata koji ubrzavaju metabolizam i pojačavaju sagorijevanje masti.

2. Čaj od kurkume

Ljekovita dejstva kurkume su mnogobrojna, što potvrđuju i medicinska ispitivanja. Čaj od kurkume je odlična zamena za kofein zato što smanjuje napetost u mišićima, poboljšava raspoloženje, može pomoći kod dermatoloških oboljenja. Takođe je dobra za jetru i metabolizam.

3. Čaj od đumbira

Vjerovali ili ne, đumbir sadrži vitamin C, magnezijum, vitamine B grupe, kalijum, kalcijum, fosfor i natrijum. Osim što je dobar saveznik u borbi protiv problema sa varenjem, pozitivino djeluje na cirkulaciju, kardiovaskularni sistem i ublažavanje osjećaja mučnine.

4. Rooibos crveni čaj

Možda niste čuli za ovaj čaj, ali vrijeme je da saznate nešto o ovoj čudesnoj biljci. Ovaj napitak poznat je pod nazivima afrički čaj i majčino čudo. On ne sadrži kofein, pa njegovim ispijanjem možete poboljšati san, zdravlje srca i raspoloženje. Osim toga, ovaj napitak smanjuje stres i nervozu. Ova biljka ima blagotvorna dejstva i na kardiovaskularni sistem, kožu, alergije i zdravlje i vitalnost kostiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana