Za bolje zdravlje crijeva i srca, konzumirajte ove tri namirnice

GS
Za bolje zdravlje crijeva i srca, konzumirajte ove tri namirnice

Redovno uključivanje takvih namirnica u prehranu može imati pozitivne učinke na pamćenje, raspoloženje i zdravlje srca, posebno za osobe starije od 50 godina.

Probiotici podržavaju funkciju mozga poboljšanjem veze između creva i mozga, pomažu u balansiranju hormona koji regulišu raspoloženje i pridonose zdravlju srca smanjenjem holesterola i upale.

Postoje tri takve namirnice koje bi mogle da doprinesu zdravlju crijeva i srca.

1. Kefir

Kefir sadrži mnoge probiotska jedinjenja koji poboljšavaju kognitivne funkcije i cjelokupno zdravlje.

"Raznoliki probiotski sojevi i bioaktivna jedinjenja u kefiru poboljšavaju zdravlje crijeva i povezani su sa boljom kognitivnom funkcijom i zaštitom od kognitivnog pada. Redovna konzumacija kefira podržava zdravu crevnu mikrobiotu, koja igra ključnu ulogu u stabilizovanju raspoloženja i smanjenju simptoma anksioznosti i depresije.

Kefir može pridonijeti sniženju krvnog pritiska i poboljšanju nivoa holesterola, što koristi zdravlju srca", rekao je doktor specijalizovan za holističku medicinu, dr Sam Sing za SheFinds.

Dijetetičarka Samanta Kaseti dodaje: "Jedna studija pokazala je da konzumacija šest porcija fermentisanih namirnica, kao što je kefir, dnevno vodi do bolje raznolike mikrobiote i smanjenja markera upale. Ti faktori mogu smanjiti rizik od brojnih stanja, uključujući autoimune bolesti, dijabetes tipa 2, srčane bolesti i poremećaje raspoloženja, poput depresije i anksioznosti."

2. Kiseli kupus

Probiotici u kiselom kupusu podržavaju zdravlje crijeva, što je važno i za zdravlje mozga.

"Kiseli kupus, sa svojim probiotskim sadržajem, moćna je fermentisana namirnica koju preporučujem za održavanje zdravlja crijeva. Zdrava crijeva, koja podržavaju probiotici u kiselom kupusu, mogu pozitivno da utiču na kognitivne funkcije i pamćenje smanjujući upalu i oksidativni stres. Probiotici u kiselom kupusu takođe poboljšavaju vezu između creva i mozga, što pomaže u upravljanju raspoloženjem te smanjenju anksioznosti i depresije", ističe dr Sing.

3. Fermentisani krastavci

Probiotici u fermentisanim krastavcima podstiču zdravu crijevnu mikrobiotu što može pomoći u smanjenju upale i oksidativnog stresa te potencijalno podržavati bolje pamćenje i kognitivne funkcije. Osim toga, poboljšanjem zdravlja creva, ovi probiotici mogu uticati na proizvodnju neurotransmitera koji regulišu raspoloženje, čime pomažu u stabilizovanju raspoloženja i smanjenju stresa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana