Ove vrste voća tope kilograme

GS
Ove vrste voća tope kilograme

Svi znamo kako voće i povrće obiluje važnim nutrijentima i trebalo bi biti deo naše svakodnevne ishrane, a s tim se slažu i nutricionisti. Ljudi koji su na dijeti često izbegavaju voće zbog toga što sadrži šećer, no dobra je vest da postoje i neke vrsta voća koje ustvari mogu pomoći kod mršavljenja, piše The Healty.

Naime,neko voće obiluje hranljivim materijama koje podstiču mršavljenje i može pomoći da se rešimo nakupljenih kilograma. Od borovnica do jagoda, u nastavku otkrivamo četiri vrste voća koje bi se što češće trebale nalaziti na našem tanjiru jer su izvor odličnih nutrijenata, a ujedno i sprečavaju gojenje.

Naučnici su otkrili kako su borovnice sjajan izvor vrednih antioksidansa zvanih flavonoidi koji mogu sprečiti debljanje. Nije u potpunosti razjašnjeno na koji tačno način flavonoidi sprečavaju debljanje, ali konzumiranje hrane bogate flavonoidima pomaže nam da se osećamo sitije i da izbegavamo drugu manje zdravu hranu koja može dovesti do debljanja, istakli su stručnjaci. Kako je otkrila dr. Keri Peterson, borovnice obiluju vlaknima pa su zbog toga vrlo zasitne i među najzdravijim su voćem za jelo stoga bismo ih svakako trebali uključiti u ishranu.

Poznata izreka glasi: 'jedna jabuka na dan, doktor iz kuće van'. Sjajno je ako jedna jabuka dnevno može oterati doktora, no dodatni bonus je da nam takođe može pomoći da ostanemo u formi. Jabuke su bogate flavonoidnim polimerima, a takođe su prepune vlakana, što ih čini jednim od najzdravijih voća za mršavljenje. Najbolje ih je jesti neoguljene jer se u kori nalazi najviše vlakana i antioksidansa. Pomažu i kod kontrole šećera u krvi, čime se smanjuje želja za hranom i prejedanjem i rizik od razvoja dijabetesa.

Kruške takođe mogu sprečiti gojenje, prema BMJ studiji, i to zato jer obiluju flavonoidnim polimerima i vlaknima. Voće koje sadrži vlakna odličan je izbor za ljude koji imaju problema s viškom kilograma jer nas vlakna ispunjavaju i stvaraju osećaj sitosti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana