Više od 3.600 hemikalija iz pakovanja hrane nađeno u ljudskim tijelima

Srna
Više od 3.600 hemikalija iz pakovanja hrane nađeno u ljudskim tijelima

PARIZ - Više od 3.600 hemikalija koje se koriste za pakovanje ili pripremu hrane otkriveno je u ljudskim tijelima, od kojih su neke opasne po zdravlje, dok se o drugima malo zna, navodi se u rezulatatima nove studije.

Istraživači su upozorili da bi potencijalno štetne hemikalije iz ambalaže mogle da uđu u hranu, prenio je AFP.

Smatra se da je oko 100 ovih hemikalija razlog za "veliku zabrinutost" za ljudsko zdravlje, rekla je vodeći autor studije Birgit Geueke iz Fondacije Foruma za pakovanje hrane, nevladine organizacije sa sjedištem u Cirihu.

Neke od ovih hemikalija su relativno dobro proučene i već su pronađene u ljudskim tijelima, kao što su PFAS, koji spada u "vječite hemikalije", i bisfenol A. Obje su zabranjene.

"Međutim, malo se zna o zdravstvenim efektima drugih supstanci", rekla je Geuekeova pozivajući na dodatna istraživanja o tome kako se hemikalije koje se koriste u ambalaži na kraju progutaju zajedno sa hranom.

Istraživači su prethodno katalogizovali oko 14.000 hemikalija koje su sposobne da "migriraju" u hranu iz ambalaže od plastike, papira, stakla, metala ili drugih materijala.

One mogu da dođu i iz drugih dijelova procesa spremanja hrane, kao što su transportne trake ili kuhinjski pribor.

Geuekeova je naglasila da ova studija ne može da pokaže da su sve ove hemikalije nužno završile u tijelima iz ambalaže hrane, jer su "mogući i drugi izvori izloženosti".

Među hemikalijama koje izazivaju veliku zabrinutost bile su brojne vrste PFAS, koje su posljednjih godina otkrivene u mnogim dijelovima ljudskog tijela i povezane sa nizom zdravstvenih problema.

Otkriven je i bisfenol A, hemikalija koja ometa hormone, a koristi se za proizvodnju plastike. Ona je već zabranjena u izradi flašica za bebe u mnogim zemljama.

Još jedna hemikalija koja ometa hormone su ftalati, koji se povezuju sa neplodnošću. Manje se zna o oligomerima, koji su takođe nusproizvodi proizvodnje plastike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana